La Diputació de València, a través de l’Àrea de Patrimoni, ajudarà el municipi de Castelló a recuperar i restaurar l’antic cinema municipal d’estiu Califòrnia per tal de que torne a oferir projeccions cinematogràfiques a la ciutadania i resulte un espai d’activitat cultural. Així ho ha anunciat la vicepresidenta de la corporació provincial, Maria Josep Amigó, durant la visita efectuada a aquest municipi de la Ribera Alta per a conéixer de primera mà les inversions realitzades a través del Pla de Serveis i Obres Municipals (SOM) –abans anomenat PPOS–, el Pla d’Inversions Financerament Sostenibles (PIFS) i altres col·laboracions que han fet possible escometre diferents actuacions en espais culturals i l’adequació dels carrers per a promoure una mobilitat amable per als vianants.
En concret, el cinema Califòrnia, situat a l’aire lliure, amb zones de llotges, ha constituït un dels espais més singulars del municipi destinat a la projecció de pel·lícules, molt especialment durant els mesos d’estiu i els caps de setmana. Tradicionalment també s’han celebrat concerts de la Societat Musical Lira Castellonera– i d’altres cites i espectacles musicals. Actualment, el seu estat de deteriorament ha obligat a escometre diferents intervencions de conservació i rehabilitació. Amb una recent ajuda de la Diputació de València, per valor de 60.000 euros, s’ha procedit a la rehabilitació d’una part de les llotges i s’està a l’espera d’una nova aportació de fons provincials per a completar aquesta remodelació i tornar a guanyar aquest espai cultural per a la ciutadania. L'estat de deteriorament del cinema ha obligat a escometre diferents intervencions de conservació i rehabilitació
Maria Josep Amigó ha reivindicat "l’enorme patrimoni cultural que atresora Castelló" i, més en especial, "els diferents projectes de restauració iniciats en espais de gran valor per tal de recuperar-los per al gaudi dels veïns i veïnes del municipi". Aquest és el cas del cinema Califòrnia, però també del Teatre Ideal, un edifici amb més d’un segle d’història en el qual s’invertiran 240.000 euros –entre fons provincials i recursos del Fons de Cooperació Local– per renovar l’escenari, millorar l’accessibilitat de l’immoble i afavorir l’accés de persones amb mobilitat reduïda.
La vicepresidenta ha detallat que fins a aquest moment "Castelló ha rebut 630.000 euros a través de diferents partides pressupostàries de la Diputació de València". D’entre aquesta quantitat, destaquen els 140.000 euros del Pla de Serveis i Obres Municipals (SOM) per a 2017 i els 200.000 euros que li corresponen al municipi a través del Fons de Cooperació Local (amb una aportació de 100.000 euros per part de la Generalitat i altres 100.000 euros per part de la corporació provincial). "Es tracta de recursos que permetran executar obres que el Consistori considera necessàries per tal d’ajudar a millorar la qualitat de vida de les persones", ha indicat Maria Josep Amigó alhora que també ha defensat "la implementació d’apostes valentes, com la realitzada al carrer del Cinema, amb la conversió en zona de vianants de la via i l’eliminació de tanques arquitectòniques per tal d’afavorir un municipi més accessible", ha remarcat.
Per la seua part, l’alcalde de Castelló, Òscar Noguera, ha agraït la visita de Maria Josep Amigó al municipi, així com també el volum de recursos que dispensa la corporació provincial a la localitat. "Per primera vegada tenim una forma de repartir els recursos que atén a criteris objectius", ha indicat Noguera. "Per primera vegada tenim una forma de repartir els recursos que atén a criteris objectius"
L’alcalde ha assenyalat la intenció de l’actual equip de govern de posar en pràctica un model d’organització "capaç de fer de Castelló un municipi per a les persones" i a favor d’aquest propòsit –ha explicat– s’emmarquen les actuacions de conversió en zona de vianants realitzades al carrer del Cinema, "de forma que es millora l’accessibilitat al centre històric de Castelló i s'afavoreix el desplaçament de les persones amb mobilitat reduïda, així com el de les bicicletes i els vianants". Noguera també ha incidit que és intenció del Consistori "comptar amb els veïns i veïnes del municipi" i, per això, es destinaran més de 200.000 euros a finançar projectes proposats per la ciutadania a través del Portal Municipal de Participació Ciutadana.
Trasllat de la Biblioteca
Amb els diferents fons de la Diputació de València rebuts pel Consistori s’ha procedit a efectuar tasques d’adequació al Mercat Municipal que han consistit en la substitució de finestres i de l’enllumenat elèctric. Així mateix, l’edifici de l’Obrera serà la nova seu de la Biblioteca Pública Municipal en un projecte que comptarà amb la col·laboració de diferents administracions. El projecte contempla el trasllat de la Biblioteca a un dels edificis més emblemàtics del municipi, a més d’habilitar una sala polivalent capaç d’albergar xerrades i diferents activitats culturals i comptar amb espais per a les associacions i col·lectius cívics del municipi. L’edifici de l’Obrera serà la nova seu de la Biblioteca Pública Municipal en un projecte que comptarà amb la col·laboració de diferents administracions
Igualment, s’han escomès treballs d’ampliació i condicionament de la Ronda de Monteolivet, així com la connexió de la depuradora del Polígon 1 amb el Polígon 2, per a la qual s’ha comptat amb un total de 105.000 euros de fons provincials.