El passat dimecres 25 d’abril, al segon pis de l'Obrera, seu de la Biblioteca de Castelló, en unes magnifiques instal·lacions, recentment estrenades, va tindre lloc la xerrada que inaugurava l'exposició de documents dels Arxius locals (AHMC i ARSE) relatius a la guerra de Successió i les seues conseqüències a Castelló, a la xerrada van assistir unes 60 castelloneres i castelloners, que expectants van escoltar moltes dades interessants que allí ens van relatar.
Presentà l’acte Valerià Benetó, que en una breu introducció donà pas a l'alcalde Òscar Noguera que es felicitava per l'interès demostrat pel públic assistent i reiterava el seu recolzament personal i del seu equip de govern envers l’Arxiu Històric Municipal, la seua adequació i els fruits que estan obtenint, plasmats en treballs, xerrades, exposicions etc.
Precedida d’una breu presentació per part de Valerià, va prendre la paraula Vicente Ferrer Pérez l'arxiver de Castelló que amb un to didàctic va anar desgranant la informació d’una guerra de la qual sols es coneixia “La Batalla d'Almansa” i “la crema de Xàtiva”, desenvolupant la idea de la repressió que va tindre Castelló en la postguerra, repressió no justificada i asfixiant en l’aspecte econòmic, simbòlic i cultural. Érem una població vençuda i és van imposar durant mols anys forts pagaments d'impostos que moltes vegades superaven en tres vegades el pressupost que tenia Castelló en aquells anys, ens van llevar el reconeixement com a Vila, els seus atributs i el nom, passant a ser considerada una vulgar aldea, i la pèrdua del valencià com a llengua oficial, tant sentida per a un poble que té a bé encara conservar-la. Òscar Noguera, Vicent Ferrer i Valerià Benetó
Un breu col·loqui, amb alguna pregunta sense resposta possible, va posar el punt i final de l'acte que una vegada acabat donà pas al públic a fer una ullada als documents exposats. Destacar els comentaris, generalitzats, sobre la quantitat d'informació que disposem als arxius i la forma de presentar-la, ja que es va tractar documentació exclusivament local, abundant, però a la vegada desconeguda, que si bé estem parlant de la mateixa història de sempre, el donar-li aquest nou punt de vista la fà molt pròxima i molt interessant.
Encara esteu a temps d'explorar i gaudir d'aquest documents ja que estan exposats fins el 2 de Maig al segon pis de l'Obrera en horari de Biblioteca.