Aquest pròxim 11 d’abril el Centre de Salut de Castelló realitzarà la vacunació de l’herpes zòster, conegut també com la malatia de la «culebrilla», als nascuts en els anys 1943, 1944, 1958 i 1959, en el mateix centre de salut de 13.30 a 14.30 hores.
Qui desitge vacunar-se pot posar-se en contacte amb el mateix centre de salut en el telèfon 962457240 i anotar-se per a eixe dia.
Què és l’herpes zòster?
L’herpes zòster és una malaltia caracteritzada per una erupció en la pell, principalment en la zona baixa de l’esquena que provoca picor i dolor. S’origina a causa de la reactivació del virus de la varicel·la.
És una malaltia freqüent, 1 de cada 3 persones pot presentar aquesta malaltia al llarg de la seua vida. La seua gravetat i les complicacions augmenten amb l’edat especialment a partir dels 50 anys i certes condicions de risc.
Com és el procés de vacunació?
La vacunació és molt eficaç per evitar la malaltia. Es recomana principalment per a dos grups: la població per damunt dels 65 anys i persones majors de 18 anys que pateixen certes malalties cròniques. En la Comunitat Valenciana, la vacuna és gratuïta per als que compleixen 65 i 80 anys en 2024 i per als que compliren en 2023 i no s’hagen vacunat.
La vacunació es realitza en dues dosis, la segona s’aplica entre els 2 i els 6 mesos després de la primera. És molt important completar-la per a estar correctament protegit/da.
Les reaccions a la vacuna són lleus i no solen durar més de dos o tres dies. Les més freqüents són: dolor en la zona de la injecció, dolors musculars, fatiga, mal de cap, símptomes gastrointestinals, calfreds i febra. Açò es pot alleujar amb la presa de paracetamol, encara que si els símptomes duren més de tres dies, consulta-ho amb un metge o infermera.
Si ja has passat l’herpes zòster és recomanable la vacunació. S’administrarà almenys sis mesos després de l’últim episodi, encara que les persones amb el sistema immune debilitat es poden vacunar immediatament després de la recuperació.