Veredictes dels Premis Castellum Ripae 2023 “Amagats” de Santi Baró i “Literatura per a principiants”, de Mariló Àlvarez són les obres guanyadores
El premi Soler i Estruch ha estat per a “Amagats” de Santi Baró, i el Premi Dolors Català de No ficció infantil a “Literatura per a principiants”, de Mariló Àlvarez.
Aquest divendres 8 de setembre, en un acte a la plaça de l’Om, s’han entregat els guardons dels LXVII Certamen Castellum Ripae. En una vetllada conduïda per Ezequiel Castellano s’han barrejat les lletres i els llibres amb la música de Sandra Monfort. El jurat format per Aïda Estrada, Eli Llorenç, Richard Garrigues, Carme Cardona, M. Carmen Vila, Maria Josepa Payà i Núria Sendra han deliberat sobre els següents premis, que integren els Castellum Ripae:
El premi de Narrativa Soler i Estruch, amb 24 obres presentades i una dotació de 5000 €, i la publicació de l’obra.
El Premi de No ficció infantil Dolors Català dotat amb 1500 €
I els premis de poesia infantil Ausiàs March. On de nou aquest 2023 han participat tots els xiquets i xiquetes de Castelló.
El Premi Soler i Estruch de narrativa ha estat per a “Amagats” de Santi Baró
“Amagats”: En plena França sota l’ocupació nazi durant la Segona Guerra Mundial, tres germans Caqueret es veuen separats enmig d’un terrible assalt nazi a la seva llar. Annie és capturada juntament amb els seus pares i enviada al tenebrós camp de concentració de Drancy, mentre que Aron i Heléne s’amaguen desesperadament.
Aquesta història commovedora està inspirada en la historia real de les germanes Caqueret i la Mare Denise Bergon, superiora del convent de Notredame de Masip, que decideix arriscar-ho tot per refugiar 82 nens jueus que es troben amagats arreu: als boscos, a esglésies i amb famílies cristianes, després que els seus pares fossin deportats cap als camps de concentració.
Amb el país sota l’ombra de la por i la persecució, la germana Bergon i el mossèn Claude, amb el suport de la resistència francesa, ordeixen un pla apassionant per protegir aquests nens vulnerables. Una novel·la emocionant que explora els límits de la bondat humana i la valentia en temps d’adversitat, on els destins dels Caqueret i els seus protectors es creuen en una narrativa fascinant.
Santi Baró Raurell (Olesa de Montserrat, 1965), Després de dedicar-se a una mica de tot: joier, criador de perdius, gestor de vedats de caça, venedor de cotxes i guia de pesca a Alaska fins que, després de guanyar diversos premis literaris de novel·la més ben dotats de la literatura juvenil, va deixar-ho tot al 2011 per ser escriptor. Amb l’agencia Literària Exit des del 2016 es dedica també a formar i assessorar nous autors com a coach i agent literari per a escriptors novells.
Amb aquest Soler i Estruch, ha guanyat 10 premis literaris. Ha publicat 32 obres entre català i castellà, tant de literatura infantil i juvenil com per a lectors adults. On destaquen, “Lluna de Gel” (Barcanova), “Memorias de un cadàver” (SM), “El Rey d’Uruk” (Rosa dels vents), “El informe Ahnenerbe” (Ediciones B) i “La Filla de la Tempesta” (Edicions 62) i també “Joc de Dames” la primera novel·la també publicada per Edicions del Bullent el 1997.
El Premi de no ficció infantil Dolors Català ha estat per “Literatura per a principiants”, de Mariló Àlvarez
Literatura per a principiants és una breu història de l’escriptura i la literatura, pensada per les lectores i lectors més joves. El text no només explica l’evolució de la comunicació humana, sinó que busca també visibilitzar i reivindicar escriptores valencianes que sovint han quedat amagades o a les quals no se’ls ha donat el reconeixement que mereixen, com poden ser les clàssiques Hipòlita Roís de Liori, Isabel de Villena o Maria Egual, però també d’altres més properes en el temps com Maria Cambrils, Concha Alós, María Beneyto o Maria Ibars.
En última instància, l’obra vol encoratjar també les xiquetes a dedicar-se a l’escriptura, obrint camí a les autores valencianes del futur.
Mariló Àlvarez Sanchis (Picassent, 1987) es llicenciada en Periodisme, editora i escriptora especialitzada en ciència-ficció. Com a autora, ha conreat sobretot la literatura juvenil de gènere amb obres com la distòpia La primera onada (Bromera, 2018) traduïda recentment al castellà, a més del recull de contes de ciència-ficció Relats d’un futur imperfecte (Edelvives, 2018) i Piranya social (Sembra Llibres, 2022). També ha escrit obres per a adults, com la novelette Guia avançada per a pringades espacials (Chronos, 2023).
El 2020 va guanyar el premi València Nova de narrativa per La taxidermista d’emocions, i el 2022 va estar guardonada amb el Premi Memorial Agustí Vehí Vila de Tiana per Suïcidis S.A Recentment ha publicat Insurgents (Bromera, 2023), segona part de La primera onada.
Mariló Àlvarez ha declarat en rebre el premi: «Literatura per a principiants parla d’allò que més m’estime, la literatura, i ho fa dirigint-se a les generacions més joves, al nostre futur. Com a escriptora jove, dedicar-me al que més m’agrada no ha sigut un camí de roses. Aquest llibre vol acompanyar les escriptores de demà, descobrir-los que estan acompanyades per centenars de precedents, que no hem de deixar de reivindicar i, sobretot, donar-los la confiança per perseguir el seu somni».
Premis de poesia infantil Ausiàs March per a Ferran Andrés amb ‘’Com pesque jo’’ , Albert Úbeda per ‘’La vida del món’’ i Marc Molina per ‘’El Jardí’’
Albert Úbeda Martí, estudiant del Col·legi Públic Severí Torres ha presentat ‘’La vida del riu’’ un poema de quatre estrofes dedicades al Riu Albaida i el medi ambient que l’envolta.
Ferran Andres Sisternes, del col·legi Hernández ha presentat ‘ ’Com pesque jo’’ un poema de quatre estrofes on expressa com realitza l’activitat de pescar i tot el que suposa per a ell.
Marc Molina Martínez, estudiant del Severí Torres ha dedicat els versos a la descripció d’un jardí i el seu esplendor.