Es confirma la situació d'inestabilitat ‘molt important’ per aquestes pròximes hores, especialment a comarques com la Ribera i des de l'Ajuntament ja s'està treballant per a estar preparat en el màxim possible i preguem que seguiu les recomanacions que més avall detallem.
Un episodi de pluges fortes durant les pròximes hores es pot produir a Castelló, i estem en alerta taronja, segons Avamet Predicció venim de nombroses setmanes en les quals les altes temperatures han sigut noticia en tota la #Península Ibèrica i no sols les màximes, sinó les mínimes. Les quals han arribat a valors propers als 30ºC constituint efemèrides a #Alacant, #Palma de Mallorca i altres punts del #Mediterrani. Tota aquesta energia tèrmica existent en l'aire es transmet també a les capes superficials del mar, d'aquesta manera, la superfície del Mare Nostrum s'ha calfat de forma insòlita fins els 28-30ºC en extenses zones entre #Balears i la Península. El més especial de la situació que hui encetem és que normalment no sol coincidir el moment de més energia emmagatzemada en la mar amb algun episodi d'inestabilitat en capes altes que puga trencar la gran inversió tèrmica existent en altituds mitjanes (uns 700-850hPa) típica d'estiu en les nostres latituds, ja que normalment sempre cal esperar a setembre o octubre com a mínim perquè arriben les condicions favorables en altura, però llavors la mar ja està més freda, menys “energètica”.
El que previsiblement pot ocórrer entre dimecres i dijous en algun punt del nostre mediterrani es pot comparar amb el que ocorre si s’obri la vàlvula de fuita a una olla express, així part de l'energia acumulada en l'olla (Mediterrani Occidental) podrà eixir disparada pel lloc de la tempesta. A més dels factors ja enunciats, com l'energia disponible en la Mediterrània i la presència d'inestabilitat en capes altes de l'atmosfera amb el pas d'una vaguada pel nord, cal afegir altres factors o detalls a microescala; que si en el litoral mediterrani en general són importants per a entendre les seues pluges torrencials, per a les zones del sud del Golf de #València -on s'ostenten diversos records oficials de pluviometria a Espanya- donada la seua intricada orografia són crucials. Parlem de la circulació de vents en superfície i en altura i les convergències que els vents puguen generar en contacte amb l'orografia.
En aquestes condicions, és molt possible que els castelloners i castelloneres tinguem les pròximes 24 hores passades per aigua, començant hui a les 18h.
Consells davant de Tempestes i llamps
Generals
El llamp busca arribar a terra pel camí més curt; qualsevol objecte que sobrisca serà un bon candidat per a l’impacte, i més si acaba en punta. Per això, durant una tempesta allunyeu-vos d’antenes, arbres, etc.
No us apropeu tampoc a elements metàl·lics o a l’aigua, ja que actuen com a cossos conductors.
Els llocs més segurs durant una tempesta són els que ens aïllen de l’exterior, com edificis o vehicles tancats, perquè condueixen l'electricitat per la part exterior fins a terra sense fer mal als ocupants.
A casa
Quan sentiu tronar, cal que busqueu refugi sense dubtar: si seguiu aquesta premissa podreu evitar la majoria dels accidents:
Tanqueu portes i finestres per evitar corrents d'aire que puguin atreure llamps.
Apagueu la llar de foc perquè genera corrents d’aire. Allunyeu-vos també de la xemeneia perquè pot ser un punt d’entrada de llamps.
Desconnecteu els aparells elèctrics -televisors, ordinadors, etc.- per evitar que siguin danyats per pujades de tensió.
Allunyeu-vos de les instal·lacions elèctriques i no feu servir el telèfon fix.
Si sou a la banyera o la dutxa és millor que se’n eixiu.
Reviseu periòdicament els parallamps i assegureu-vos que tenen connexió a terra.
Tingueu preparades llanternes, ciris o altres sistemes d’enllumenat autònoms per si hi ha un tall de llum.
A l’exterior
Si sou a l’exterior, i especialment si sou a camp obert:
Allunyeu-vos de filats, reixats, pals de la llum, vies de tren i altres objectes metàl·lics.
Eviteu romandre a zones elevades, on podeu fer efecte punta, per evitar atreure els llamps. Allunyeu-vos també dels fons de vall, per evitar possibles avingudes sobtades d’aigua associades a la tempesta.
No us refugieu baix dels arbres, especialment si estan sols. El bosc no és del tot segur però, si no hi ha cap altre refugi, és millor que quedar-vos a camp obert.
Si no trobeu refugi, acageu-vos, toqueu terra només amb la punta dels peus, creueu els braços sobre els genolls i poseu el cap entre els braços. És important ajuntar els peus i tapar-se les orelles per protegir-se del tro.
Allunyeu-vos de rius, llacs i superfícies humides.
Vigileu amb les branques, rètols o murs que us podrien caure al damunt.
En el cas que sigueu a l'interior d'un vehicle, tanqueu bé portes i finestres i no toqueu la part metàl·lica del vehicle.
Si, a més, comença a ploure fort, penseu que poden produir-se inundacions. Per tant, no creueu pels passos inundables de rius i barrancs
Si esteu practicant esports de lleure
Planifiqueu la vostra activitat a l’aire lliure en funció del pronòstic del temps, per evitar exposar-vos a una tempesta i al perill que suposen el llamps. En el cas que us sorprenga una tempesta:
Si sou a la muntanya, un cotxe amb les portes i finestres tancades pot ser un bon refugi.
Desfeu-vos de material metàl·lic com piolets, bastons, motxilles amb carcassa, etc. i d’objectes que facin d’efecte punta, perquè poden atreure els llamps. Les tendes de campanya no són un refugi segur.
Si la tempesta us sorprèn banyant-vos a la piscina, al riu o a la platja, sortiu immediatament de l’aigua i eixugueu-vos.
Si la tempesta us sorprèn pescant, deixeu la canya.
Si esteu jugant a golf, allunyeu-vos dels pals.
Eviteu conduir bicicletes i motos.
Si navegueu al mar, no us quedeu a la coberta de l’embarcació.
Cal esperar mitja hora després de sentir l’últim tro abans de reprendre les activitats a l’aire lliure.
Telèfons d’interès:
Policia Local de Castelló: 607 847 844
Emergències: 112
Guàrdia Civil: 062