La regidora de Benestar Social, Dona, Majors i Polítiques d'Igualtat de Castelló treballa pels que més ho necessiten.
Font de la notícia: diarilaveu.com
Castelló de la Ribera és un poble que sempre ha tingut especial sensibilitat pels temes socials. Amb l'entrada d'un tripartit d'esquerres al govern (GCiE-Compromís, Esquerra Unida i PSPV), Oti Ferrando (Esquerra Unida), una dona compromesa amb els valors de la igualtat i la solidaritat i que intenta dia a dia plasmar-los en el seu treball, dedicat a aquells que més ho necessiten, va assolir les competències de la Regidoria de Benestar Social, Majors i Dona i Polítiques d'Igualtat.
Quin balanç fa de la seua gestió al capdavant de la Regidoria de Benestar Social, Majors i Dona i Polítiques d'Igualtat de l'Ajuntament de Castelló de la Ribera?
En primer lloc, he de dir que cap regidor o regidora té dedicació exclusiva a l'Ajuntament; per tant, no tenim sou assignat, treballem en altres llocs i de vegades és complicat compaginar la vida laboral i familiar i la Regidoria, però ho fem amb molt de gust, encara que treballem de valent. En la Regidoria de Benestar duem un ritme molt elevat, sobretot perquè tractem amb persones que tenen problemes de necessitats bàsiques que s’han de resoldre moltes vegades de manera immediata. Amb la crisi s'ha produït un augment important d'aquestes necessitats, i no tant en la població migrant com en l'autòctona, persones natives del poble. Tot açò sumat al fet que la major part del treball està basat en la taronja i, per tant, dura una temporada, la qual cosa fa que els problemes s'agreugen, sobretot durant els mesos d'estiu. Per a l'equip de govern són prioritàries les persones, per això intentem atendre i resoldre des de la nostra Regidoria tots els casos que detectem, sobretot els d'exclusió social. Aquest hivern hem fet una convocatòria d'ajudes d'emergència social destinades a cobrir els pagaments de rebuts de llum i aigua a partir d'una subvenció que se'ns va concedir des de la Diputació. En total, vam rebre 34 sol·licituds. Som conscients que hi ha una mancança de lloguers socials al poble i per tant ací és on hem de buscar una solució. Per una altra banda, estem treballant en el programa d'atenció de necessitats d'inclusió social a menors i les seues famílies perquè els menors participen i s'integren a través d'activitats de les diferents associacions esportives del poble gràcies a la col·laboració de la Regidoria d'Esports. Al període estival decidírem no separar-los de l'escola d'estiu municipal, com s'havia estat fent, i en el menjador d'estiu atenguérem un total de 50 menors només amb el nostre programa, del qual es podien beneficiar els usuaris de l'escoleta d'estiu. "Per a l'equip de govern són prioritàries les persones, per això intentem atendre i resoldre des de la nostra Regidoria tots els casos que detectem"
Quina era la situació heretada del govern del PP? Tots el governs municipals que hi ha hagut a Castelló han parat especial atenció als Serveis Socials, ha sigut un tema prioritari. També està clar que la manera de fer política no és la mateixa. Ens va afectar el tema del copagament imposat pel govern valencià del PP. Al Centre Ocupacional, tres persones que no van poder assumir eixa taxa van deixar el centre. Ara volem ampliar les places de 45 a 50 i recuperar aquests usuaris. A Dependència també hi havia molts expedients sense resoldre, paralitzats des de feia molt de temps i a dia de hui encara patim eixe retard. La Regidoria que existia era de Benestar, la de Majors, Dona i Polítiques d'Igualtat no s'havia creat encara i volíem fer la distinció, sobretot perquè en temes d'igualtat no s'havia fet res fins ara. Sí que s'havia treballat la violència de gènere amb el Programa Irene, de fons europeus, adreçat a adolescents, que va començar el govern municipal del PP i que vam concloure nosaltres amb el vídeo “L'amor amb Violència No és Amor", tot coordinant-nos amb la Regidoria de Joventut, que va tindre molta repercussió, de la qual cosa ens sentim especialment orgullosos.
Quins són els projectes que li agradaria que estigueren finalitzats al final de la legislatura?
Sobretot els que hem començat ja en l'àmbit d'igualtat, tot i que també volem dur a terme la figura del voluntariat municipal, que no hi ha i que és una reivindicació del centre ocupacional davant la necessitat d'un suport d'acompanyament quan fan activitats fora del centre. "En temes d'igualtat no s'havia fet res fins ara"
Què s’ha fet des de l’actual Ajuntament en matèria d'Igualtat? Hem fet el primer Pla d'Igualtat per als treballadors de l'Ajuntament, que va ser aprovat pel ple el desembre passat, encara que la llei obligava a tindre'l des del 2007. El repte ara és dur endavant el pla i aconseguir complir el compromís que hem adquirit.
Estem realitzant també el I Pla Municipal d'Igualtat d'Oportunitats al nostre poble, per la redacció i publicació del qual vam sol·licitar una Beca de Formació a la Diputació de 6 mesos. Estem en la fase de recopilació de dades i fent entrevistes tant a persones com a associacions per a fer el diagnòstic.
A mitjà o llarg termini, quin projecte o infraestructura li agradaria que tinguera el seu poble? El projecte més important que falta és, sens dubte, el centre de dia per a persones majors, i lluitarem per a aconseguir-lo. Crec que tots els partits polítics estem d'acord en açò. Espere que no siga a llarg termini i que la Generalitat ens permeta construir-lo. El govern de la Generalitat en mans del PP va marginar el nostre poble per no ser del seu color polític, això ho tenim clar els castelloners i castelloneres: nosaltres no érem els seus amics i, per tant, no teníem dret a res, no ens arribaven les ajudes que necessitàvem.
Com valora la gestió de la Generalitat en polítiques d’Igualtat i Benestar Social de cara als pobles i a nivell del País Valencià?
Crec que ha hagut un canvi important en la política i en la manera de fer política, tant des de la Generalitat com des de la Diputació, perquè nosaltres, com que som un poble menut, depenem de la Diputació de València per a moltes coses. En Igualtat, hem rebut ajuda econòmica per a contractar una agent d'igualtat que redacte el pla per als treballadors i treballadores de l'Ajuntament i també la Beca-Post Grau per a crear el pla municipal d'igualtat . "Com que som un poble menut, depenem de la Diputació de València per a moltes coses"
Aquest any estem canviant el equips base de Serveis Socials, la Dependència passa a formar part de l'equip. Fins ara, a Castelló hi havia dues persones que portaven 14 pobles i ara en tindrem una sols per al poble, que també farà les valoracions ací. A més, també tindrem una persona administrativa que agilitzarà tot el tema burocràtic. Aquets canvis vénen des de la Generalitat, però, com he dit abans, nosaltres depenem de la Diputació. Serà un any dur d'adaptació, però amb les dues tècniques que tenim, que ja fan un treball magnífic, i aquests canvis, millorarà el servei i, per tant, fem una valoració positiva. Un dels referents de Castelló és el COM el Castellet, quina és l’aportació de l’Ajuntament al Centre Ocupacional?
El centre ocupacional municipal El Castellet té més de 25 anys d'existència. La gestió i el manteniment del edifici és municipal i està subvencionat per la Conselleria per a la seua activitat. Dintre de les nostres possibilitats, des de l'Ajuntament procurem que tinguen cobertes totes les seues necessitats i millorar més si cal el projecte. Però el més important és el que ens aporta el centre al poble, perquè és un orgull per a nosaltres formar part d'eixe projecte i el sentim com a part nostra, com a part de la nostra identitat.
L’Ajuntament de Castelló està governat per GCiES-Compromís, Esquerra Unida i PSPV. Com són les relacions entre els diferents partits?
El que estava clar és que per a dur endavant un govern d'esquerres havíem d’arribar a un entesa, perquè això és el que ens va demanar el poble. Crec que tots els partits que formem el pacte hem fet un esforç per a superar les nostres diferències amb el diàleg i sobretot amb el respecte. Conflictes hi ha d’haver perquè no sempre pensem igual, però això també passa dintre dels nostres col·lectius. Som persones i pensem de manera diferent. Hem de ser conscients que el camí per a fer política d'esquerres i per a poder tindre un govern estable és la confluència. "Tots els partits que formem el pacte hem fet un esforç per a superar les nostres diferències amb el diàleg"
Està satisfeta amb el funcionament del pacte de Govern? Personalment estic a gust en la meua Regidoria, és la que vaig triar i on creia que podia fer un bon treball. En l'equip de govern, quan he necessitat ajuda tant de GCiES-Compromís, com del PSPV, sempre he trobat més suport del que esperava, i per a mi és important per a continuar treballant que funcione i done bons resultats.
Com a dona i política, com veu la necessitat d'estar en primera línia?
A les dones ens costa molt entrar en política, però és imprescindible que hi estem. Hem d’estar on es prenen les decisions, defensar els nostres interessos; però, sobretot, aportar la nostra visió. Jo sempre dic que estic en la política de passada, però m'agradaria obrir eixe espai per a les dones perquè no sols estigueren per a omplir les llistes electorals o per formalismes.