Ahir 21 de febrer, l’alumnat dels centres educatius de Castelló va celebrar el Dia Internacional de les Llengües Maternes omplint un mural de fulles amb paraules amb la seua llengua materna.
Aquesta celebració va ser aprovada en 1999 per la Conferència General de la UNESCO. La reivindicació es remunta fins l’any 1952 quan un grup d’estudiants i activistes de Bangladesh es mobilitzaren per la llengua bengalina el 21 de febrer d’aquest any. Els manifestants van ser tirotejats per la policia de Pakistan. Aquesta revolta per reivindicar el dret a utilitzar la seua llengua va ser transcendental per al reconeixement internacional d’aquesta data.
Resulta important garantir la diversitat lingüística, ja que és part fonamental del nostre patrimoni com a societat. Açò s’aconsegueix mitjançant una educació de qualitat que permeta expressar el món amb la teua llengua materna. D’ací que el tema d’enguany siga: «Educació multilingüe: un pilar de l’aprenentatge intergeneracional».
Segons la UNESCO, «cada dues setmanes, una llengua desapareix» i «al voltant d’un 40% de la població mundial no té accés a una educació que parle o entenga». L’educació en llengua materna ens acosta a l’aprenentatge, al coneixement i a l’alfabetització dels infants.
Per això, nosaltres continuarem estimant, parlant, escrivint i pensant EN VALENCIÀ i seguirem cuidant la nostra llengua de la millor manera: parlant-la.