Amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer de Còlon, l'Associació Espanyola Contra el Càncer de València ha advertit hui que 681.000 valencians en edat de risc no participen en el programa de cribratge de càncer colorectal, és a dir, el 50% de la població de entre 50 i 69 anys de la Comunitat Valenciana que podria patir aquest tipus de càncer.
“Perquè el programa de cribratge de càncer colorectal siga efectiu en la població de risc és necessari que l'adhesió siga superior al 65%. Conscients d'aquesta situació, des de l'Associació volem tornar a posar el focus en la realització del Test de Sang Oculta en Excrements, un test que incrementa significativament les possibilitats de supervivència: el càncer de còlon podria curar-se en el 90% dels casos si es detecta a temps”, explica el doctor Antonio Llombart, vicepresident de l'Associació Espanyola Contra el Càncer València.
Cada any, a la Comunitat Valenciana es detecten 4.361 nous casos de càncer de còlon, sent el tumor més freqüent, per damunt del càncer de mama o el càncer de pròstata. En 2021, 1.627 persones han mort a causa d'aquest tipus de càncer, el més mortal per darrere del càncer de pulmó en l'autonomia. No obstant això, pot curar-se en el 90% dels casos si es detecta a temps.
A la supervivència cal afegir un altre tipus de repercussió associada al diagnòstic precoç de la malaltia. Tal com explica l'Informe ‘L'impacte econòmic i social del càncer a Espanya’ de l'Associació, la detecció precoç de càncers com el de còlon i mama suposaria un estalvi de 1.000 milions d'euros sobre els costos del càncer.
De fet, a mesura que els tumors evolucionen cap a estadis més avançats, les despeses augmenten tant per a les famílies com per al sistema sanitari. En el cas del càncer de còlon, segons l'Informe de l'Associació, el cost en fase localitzada és de 48.200 euros per pacient, però quan el tumor es troba en una etapa més metastàsica la partida es multiplica per tres (146.340 euros).
“L'altre Test” que et pot salvar la vida
Per a recordar la importància d'adherir-se al programa i realitzar-se la prova, l'Associació ha llançat una campanya de conscienciació sota el nom ‘L'altre Test’: https://elotrotest.com/
“Aquests dos anys de pandèmia ens han fet adquirir coneixement sobre diferents test i com utilitzar-los per a detectar la COVID-19. Ara volem parlar de l'altre test, el Test de Sang Oculta en Femta, una prova no invasiva que identifica sang en la femta mitjançant un mètode immunològic per a detectar lesions en el còlon que podrien derivar en un tumor maligne”, aclareix el doctor Antonio Llombart.
A la Comunitat Valenciana, dones i homes d'entre 50 i 69 anys que no presenten símptomes reben una invitació per correu postal per a participar en el programa de garbellat i el kit per a realitzar la recollida de mostra en femta. Una vegada recollida la mostra, s'entrega en el centre d'Atenció Primària i s'analitza. “Hem d'aprofitar els recursos per a previndre el càncer, que afectarà a un de cada dos homes i una de cada tres dones al llarg de la seua vida. El programa de garbellat és un dels més importants”, conclou el president del Comité Tècnic de la Junta Associada de l'Associació a València.
Per a més informació:
Blanca Aparisi
comunicacionvalencia@contraelcancer.es / 659 00 24 51