Podeu accedir lliurement a totes les sessions
El poble de Castelló acollirà el cap de setmana vinent la XVIII Assemblea d’Història de la Ribera, que enguany centra el seu interés en «L'ensenyament a la Ribera de Xúquer».
L’Assemblea d’Història de la Ribera és un consolidat encontre d’historiadors, investigadors, especialistes universitaris, professionals de l’ensenyament i estudiosos, que se celebra des de l’any 1980 a la comarca, en el qual es tracten sobretot temes històrics centrats en la Ribera.
El programa de la XVIII edició
La XVIII edició de l’Assemblea constarà de 40 comunicacions, una ponència inaugural, una conversa per a una història de l’escola, una taula redona sobre el futur de l’escola a la Ribera i presentació de llibres i vídeo.
L’acte inaugural se celebrarà el dia 9 de novembre a l’Auditori Municipal Rex a les 5 de la vesprada. I l’acte de clausura se celebrarà al mateix lloc el dia 11 diumenge a les 13.00 h.
El Secretariat Local està satisfet especialment pel gran nombre de comunicacions que es refereixen a la història de la localitat. 5 comunicacions estudien l’escola a Castelló en època moderna i contemporània, especialment la gran renovació de l’escola durant la Segona República. Hi ha una comunicació sobre el catàleg de patrimoni de Vva. de Castellón, i una altra se centrarà en el Castellet de Castelló. Xavier Martí informarà sobre qui són els fills il·lustres del poble i per què, i Núria Gregori, guanyadora de la I Beca Vicent Ignasi Franco d’Investigació Històrica, s’aproximarà a la història de Castelló durant la Guerra Civil. El Secretariat considera que així s’ha acomplit amb escreix un dels objectius de la celebració itinerant de l’Assemblea: que es promoga la investigació i la divulgació dels estudis locals en el poble que l’acull.
Per tant, us invitem especialment a les següents comunicacions:
Divendres 9 de novembre a la primera planta de l'Obrera.
19.00 h: Ponència del Sr. Agustí Ventura Conejero, cronista oficial de Xàtiva:Les batlies de Castelló de Xàtiva i la Vall de Càrcer, i la batlia de l’Ènova, dins de la batlia de Xàtiva.
20.15 h: Valerià Benetó Ferrando: Escola i mestres d’escola al món rural: Castelló (1587-1735).
20.30 h: Vicent Ferrer Pérez (Arxiu Municipal de Castelló): L’ensenyament públic a Castelló (1735-1930).
Dissabte 10 de novembre a la primera planta de l'Obrera
10.30 h: Francisco Taberner i Maria Teresa Broseta, arquitectes (Universitat Politècnica de València): La defensa del patrimonio arquitectónico de Villanueva de Castellón: el Catálogo de protecciones.
10.45 h: Lydia Castan, Mònica Martí i Guillem Reig: Treballs topogràfics al Castellet de Castelló: alçament i model tridimensional d’una torre.
12.30 h: F. Xavier Martí Juan: El catàleg de fills il·lustres de Castelló: un cas de construcció de la memòria històrica local.
12.45 h: Núria Gregori Sebastià: Guerra civil i rereguarda, una aproximacióa la història de Castelló en els anys de la guerra.
Dissabte 10, a les 13.45, es presentarà el vídeo a l'Auditori Municipal Rex Castelló, història i patrimoni, patrocinat per la XVIII Assemblea d’Història de la Ribera i Castelló Som. Es tracta d’un repàs virtual de 10 minuts per la història i els elements patrimonials més significatius de la vila, realitzat per Àlex Garzó.
A la primera planta de l'Obrera
19.45 h: Wilson Ferrús (Universitat de València): Benito Santaya Dasí, ànima de l’escola republicana a Castelló: pensament i obra.
20.00 h: Joan Josep Baixauli i Salvador Hernández: Don Benito Santaya Dasí i la colònia escolar de Villanueva de Castellón de 1934 a Benidorm.
20.15 h: Ramon Vicent i Isern: De Castelló a Benidorm amb la colònia escolar (1933-1935).
Diumenge 11 de novembre a la primera planta de l'Obrera
10.45 h: Miguel Gómez Sahuquillo: Excavacions arqueològiques a la plaça Major de Corbera i estudi dels grafits d’una cambra a l’església de Castelló.
Ja sabeu que l'Assemblea va precedida i acompanyada de dues exposicions: Dones Mestres de la Ribera i Castelló i l'ensenyament. A més a més, el dia 10 els assistents podran veure una mostra de Llibres i publicacions valencianes antigues.
Us esperem.
Programa de la XVIII AHR
Secretariat Local de la XVIII Assemblea d'Història de la Ribera