Dones Mestres de la Ribera, un projecte de Ricard Huerta per a la XVIII Assemblea d’Història de la Ribera, reuneix vint-i-una mestres a Castelló
El passat dissabte 10 de març, a la Biblioteca Pública Municipal Joan Fuster de Castelló, es va celebrar la primera sessió de Dones Mestres de la Ribera, un projecte d’investigació dirigit pel professor Ricard Huerta per a la XVIII Assemblea d’Història de la Ribera.
Ricard Huerta és professor de Magisteri de la Universitat de València, en el departament de Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal. El projecte Dones Mestres, començat l’any 2005, no solament ha recorregut diversos pobles i ciutats valencianes, sinó també alguns països de l’Amèrica llatina. La seua pretensió és fer visible la tasca de les docents, «majoria en les aules de Magisteri i en les escoles de primària», i amb elles «retre homenatge a totes aquelles dones de qui rebem aprenentatges».
En aquesta ocasió el projecte es vincula directament a mestres de la comarca de la Ribera, concretament a les que imparteixen la docència en els tres col·legis d’educació infantil i primària de Castelló: CEIP Severí Torres, Col·legi Hernández i Col·legi de Sant Doménec.
L’activitat del passat dia 10 correspon a la primera de les tres fases del projecte, i va consistir en una trobada de set dones mestres de cada col·legi amb Ricard Huerta per tal de presentar-se i crear vincles personals mitjançant la conversa i la comunicació interpersonal. A continuació, es gravà una entrevista de tres minuts amb cada mestra amb l’objectiu d’aprofundir en les respectives experiències personals en la docència; se’ls va preguntar especialment per les motivacions inicials que les van conduir a exercir aquesta professió; i, per últim, sobre la relació de les matèries que imparteixen amb l’educació plàstica.
En la segona fase, els alumnes de cadascun dels centres participants hauran de dibuixar les seues mestres, amb l’objectiu de conéixer com les representen i, fins i tot, com les idealitzen repetint models que solen coincidir en cadascuna de les classes. Al mateix temps que els alumnes de primària faran un retrat de la mestra, Ricard també les representarà en unes obres plàstiques en què la tipografia dels seus noms i la seua història personal en la docència quedarà reflectida de manera individualitzada.
Tot el material obtingut en les dues fases anteriors (entrevistes, dibuixos i quadres) es presentarà al públic en una exposició que es podrà visitar a Castelló uns dies abans i durant la celebració de la pròxima Assemblea d’Història de la Ribera (26,27 i 28 d’octubre de 2018). Eixos dies també es presentarà el llibre Dones Mestres de la Ribera, una publicació que presentarà el relat de l’experiència viscuda, les reflexions dels diversos actors i les conclusions del projecte.
Dones Mestres de la Ribera és un projecte promogut i organitzat pel Secretariat Local de la XVIII Assemblea d’Història de la Ribera i patrocinat per l’Ajuntament de Vva.de Castellón, que pretén implicar els centres educatius del poble en una assemblea que dedica la secció monogràfica a «L’ensenyament a la Ribera de Xúquer». Es tracta d’un projecte participatiu que permetrà fer una reflexió en clau femenina sobre la situació de l’ensenyament en l’àmbit local i, al mateix temps, dedicar una exposició, en paraules del professor Huerta, «a les dones que ens han aportat i aporten coses essencials, com una manera de mirar la vida o d’entendre els nostres paisatges vitals»
Piqueu ací per veure totes les fotos a flickr.
XVIII Assemblea d'Història de la Ribera