El pròxim divendres 26 de gener esteu convidats a una nova conferència del Grup d’Intervenció Comunitària de Castelló–La Fundació. El doctor en Història i en Filologia Abel Soler (Albaida, 1972) ens explicarà l’origen i el significat dels noms dels municipis de la nostra comarca.
El doctor Soler ha recollit en un llibre, El nom dels pobles valencians. Origen i significat (Terra blanca, 2023), les propostes d’explicació del nom de tots els municipis valencians (524) i d’uns quants centenars més de poblets o pedanies (346).
Cada una de les entrades de la publicació recull els testimonis escrits més antics del topònim, detalls històrics sobre l’origen cultural o la fundació del nucli de població (vil·la romana, alqueria andalusina, vilanova feudal, etc.) i altres qüestions sobre quan data la denominació, què volia dir en la llengua original (iber, llatí, amazic, àrab…) i quina evolució ha experimentat al llarg dels segles.
En aquesta xarrada Abel Soler se centrarà en els casos més significatius de la Ribera Alta, sense defugir el cas particular de Castelló.
Abel Soler és un gran divulgador cultural. A banda de descobrir l’autor de Curial e Güelfa, Enyego d’Àvalos, i d’estudiar el Segle d’Or de les lletres valencianes, té publicats desenes de llibres sobre història local i comarcal, geografia, art i patrimoni, tradicions i artesania, etnografia i turisme, etc., de l’àmbit geogràfic valencià. Tot este bagatge cultural li ha servit per a documentar un treball enciclopèdic.
Vos esperem al segon pis de l’Obrera de Castelló a les 19.00 hores d’aquest últim divendres de gener.
Amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castelló.