El mosquit tigre s’ha anat estenent per la Comunitat Valenciana des de l’any 2009, i a l’agost de 2018 ja s’ha identificat en més de 260 municipis.
Les femelles d’aquesta espècie invasora es caracteritzen per ser origen de molestes picades. No obstant això, des d’un punt de vista sanitari, el que preocupa especialment és la seua capacitat per a actuar com a transmissor de malalties, per aquest motiu fa necessari prestar una atenció especial a la vigilància i el control d’aquest mosquit, que pot actuar com a transmissor de malalties.
Fins a hui, no s’ha confirmat cap cas d’aquestes malalties que s’haja contret per la picada d’un mosquit tigre a l'Estat espanyol, encara que això sí que ha passat en països del nostre entorn com ara França o Itàlia, on l’espècie porta més temps establerta. La lluita contra el mosquit tigre implica diferents sectors com Ajuntaments, empreses de tractament o l’administració mediambiental, però atés que en medi urbà gran part dels focus de cria de l’espècie es localitzen en la propietat privada, la sensibilització i participació de la ciutadania resulta imprescindible.
Accions com eliminar l’aigua dels plats dels testos, buidar els diferents objectes que acumulen aigua com a conseqüència del reg o la pluja, o canviar amb freqüència l’aigua dels abeuradors d’animals domèstics, les ha de tindre en compte la població per a evitar la reproducció de l’espècie en balcons, patis i jardins.
Aquests cartells i tríptic es dirigeixen a proporcionar a la ciutadania documentació i recursos sobre el mosquit tigre, de manera que la ciutadania incorpore i transmeta hàbits dirigits a la prevenció de la proliferació de l’espècie en l’entorn domèstic.
Així mateix, s’ofereixen recomanacions per a evitar la reproducció de l’espècie
.
Joanjo Puertos