El passat 24 de febrer l’alcalde Òscar Noguera va fer d’amfitrió a la reunió que es va celebrar a l’edifici de l’Ajuntament de Castelló i que va reunir els alcaldes i representants dels municipis veïns Senyera, Sant Joanet, Manuel, l’Ènova, Alberic, Massalavés, l’Alcúdia, Benimodo, Carlet i Alginet. El motiu, intentar solucionar els greus problemes de comunicació per carretera i ferrocarril que actualment pateixen estos pobles de la Ribera. A la reunió també van assistir Carlos Domingo Soler, director general d’Obres Públiques, Transports i Mobilitat; Aurelio López Martín, cap de Serveis Transport i grans Àrees urbanes; José Moltó, sotssecretari general de Transport i el director general de l’FGV, Àngel Garcia de la Bandera.
Segons l’alcalde de Castelló “l’objectiu no és un altre que fer el possible per millorar la comunicació entre els diferents pobles” i sobre el fet de celebrar la reunió va voler destacar que “almenys hem notat que ens escolten, que no ha calgut anar a buscar-los i que no ens reberen. És un bon símptoma que les coses estan canviant”.
Un dels punts més importants de la reunió era tractar urgentment el problema de comunicació entre els pobles propers a la capital de la Costera, Xàtiva, ja que molts dels veïns de les poblacions de Senyera, Sant Joanet, Manuel, l’Ènova i el mateix Castelló han de visitar freqüentment la ciutat per qüestions administratives o sanitàries. Actualment és l’empresa Los Juanes la que ofereix un servei que hui dia té la concessió caducada i “és un negoci ruïnós per a l’empresa que l’executa”, recorda Noguera. El fet és que segons un estudi fet per la mateixa empresa, actualment només hi ha una mitjana de dos persones al dia fent servir este servei, cosa que evidentment fa que siga econòmicament insuportable per a qualsevol empresa. A més, Noguera insta al fet que “s’òbriguen noves possibilitats per millorar un servei imprescindible per a molts veïns dels nostres pobles”, perquè no podem oblidar “per exemple, que dels aproximadament 11.400 habitants que resideixen als 5 pobles, 2.200 tenen més de 65 anys i malauradament necessiten assistència sanitària a l’hospital habitualment”, recorda l’alcalde de Castelló.
Entre les mesures proposades per a solucionar el problema, Noguera destaca la possibilitat de negociar una llicència de taxi per a fer servir un vehicle de menor mida que contribuïra a abaratir espectacularment els costos a l’empresa que finalment es quede amb la concessió que s’ha d’obrir en breu, a la qual cosa els responsables de la Conselleria van donar el vistiplau “sense problemes perquè saben que estan davant un problema que cal solucionar”, destaca Noguera.
Una altra de les possibilitats que es van tractar a la reunió és la de combinar el transport escolar (que sí que compta amb subvenció pública) i fer de la comunicació dels pobles afectats un transport públic. Així, l’empresa que es quedara la licitació podria rebre la subvenció pública corresponent i els usuaris veurien garantit un servei que esdevé absolutament necessari. “Hem de pensar que l’oferta formativa que hi ha a Xàtiva fa que molts veïns dels nostres pobles hagen d’anar regularment per a continuar amb la seua formació. Si a això, sumem les necessitats sanitàries dels nostres veïns i veïnes, podem concloure que si tenim voluntat de resoldre-ho, evidentment podem fer-ho. No estem demanant un impossible, sinó un servei imprescindible ara per ara per a moltíssima gent, ja que cal transport públic per afavorir la mobilitat i contribuir a l’estalvi energètic i a millorar la contaminació que produeixen l’elevat nombre de vehicles que circulen”, insisteix l’alcalde de Castelló.
L’altre punt que es va tractar durant la reunió va ser la freqüència del tren que uneix Castelló amb el Cap i casal. Un mitjà de transport actualment oblidat i que vertebra diverses comarques i les uneix amb la capital. Entre les mesures proposades destaca la possibilitat de desdoblar la via perquè així pogueren circular més trens. La resposta dels responsables de l’FGV i de la mateixa Conselleria de Transport va ser que ara per ara és impossible executar esta solució i que caldrà estudiar unes altres possibilitats. Per això, els representants dels pobles afectats van mostrar algunes de les idees que s’han tractat per a millorar un mitjà de transport fonamental per a la comarca i per als nostres pobles. Entre les destacades es va exposar la possibilitat d’habilitar un trajecte fins a Picassent i que després anara directament fins a la primera parada de València, en este cas la parada d’Hospital, a la qual cosa els representants de la Conselleria i de l’FGV van respondre “positivament, almenys no ho van descartar”, afirma Noguera. A més, l’actual alcalde de Castelló també incideix en potenciar productes com la targeta moneder TuiN que et permet moure’t per totes les zones només pagant l’import corresponent a les zones per on t’has mogut.
Entre les propostes que van fer arribar als representants dels pobles afectats els responsables de la Conselleria i de l’FGV, destaquem la possible millora de les condicions del transport per fer que els 70 minuts que dura el trajecte no siguen tan durs com ho són actualment. Així, es va parlar de crear una zona Wifi o posar punts on poder connectar aparells electrònics, tot després d’estudiar el perfil d’usuari que actualment fa servir el Metro. Els representants dels pobles afectats van proposar també la possibilitat de ‘Vendre el metro’. Com explica Noguera “al nostre voltant per exemple n’hi ha pobles que possiblement farien servir el Metro si es publicitara un poc més, si d’alguna forma sabérem vendre’l”.
Finalment l’alcalde de Castelló destaca “l’actitud dels responsables i representants de la Conselleria que estan recorrent les comarques per a intentar solucionar el greu problema de comunicació que tenim els pobles on arriba el Metro. Un servei actualment deficient i que ha arribat a esta situació per la nefasta gestió del PP al capdavant de la Generalitat”.