Alumnes i professors del Col·legi Hernández participen en una Activitat de Formació i Aprenentatge Erasmus+ del projecte KA219 Humanlabs a Wieliczka (Polònia).
La filosofia que impregna el projecte Humanlabs està relacionada amb els temps que vivim, temps difícils, inesperats, on la veritable dimensió de l'esser humà és constantment posada a prova. Crisi de refugiats, empobriment de la societat, tensions a Europa, intolerància, violència per raó de sexe, assetjament a les aules … són circumstàncies amb les quals s'ha trobat el segle XXI i evidencien una necessitat educativa d'inclusió i convivència .
L’escola, que avança sense pausa cap a entorns tecnològics innovadors i posa en marxa noves metodologies, ha d'aconseguir rescatar els valors que ens identifiquen com a éssers humans. L’escola del futur ha de ser més humana, amb la tecnologia al servei dels valors i el desig ineludible de construir una societat més justa.
Al projecte Erasmus+ KA219 Laboratorios de Humanidad, l’escola és concebuda com a un laboratori, on redescobrir els pilars en els quals reconeixem la nostra essència com a éssers humans i la tecnologia serveix d'aliança per a la creació d'espais educatius, tenint presents l'emoció i la curiositat, i recolzant-se en la neuroeducació, sent conscients que l’ésser humà és lògic i emocional i que no es pot aprendre el que no s'és estimat.
Del 19 al 26 de març, al centre educatiu PCKZiU de Wieliczka i junt als nostres socis europeus de l’IES Salvador Gadea, Liceo Laura Bassi i Liceul Teoretic Bilingv Miguel de Cervantes, hem reflexionat sobre els horrors que els humans poden arribar a produir sobre la seua mateixa espècie. Ens hem fet conscients dels factors educatius que cal treballar per poder prevenir fets com els viscuts a la II Guerra Mundial.
Tota aquesta formació educativa s’ha realitzat de manera combinada, visitant llocs claus en la història més recent d’Europa com el camp de concentració nazi Auschwitz-Birkenau, el barri jueu Kazimierz i les mines de sal de Wieliczka, i realitzant tallers al centre, els quals ens donaren a conèixer eines per poder superar les pitjors experiències vitals i poder resorgir com una societat renovada mitjançant els objectius i continguts de la primavera Humanlabs.
Els alumnes participants a la mobilitat han adquirit el compromís de desenvolupar aquests tallers als seus centres d’origen, assumint els rols de monitors, per tal de formar en cascada als seus companys i companyes. Aquest és un dels punts forts del projecte, que fomenta una metodologia innovadora d’aprenentatge. Col·legi Hernández