LA MARE DELS VENTS ha sigut l’última proposta que la Lira Castellonera a través del seu projecte ELS ANELLS INGRÀVIDS ens va oferir a l’Auditori Rex el dia 6 de Maig com a tribut artístic a totes les mares.
Com en les anteriors ocasions, el contingut del concert va sorprendre al públic abans d‘entrar al pati de butaques amb un tast saborós de coques de llanda variades. Una vegada dins de la sala, els assistents es van trobar amb una atmosfera relaxada prèvia al concert amb un delicat programa de Música de Cambra i Poesia molt aplaudit al final del mateix. La Música la va oferir amb generositat i entrega el quintet de vents GRAVITAS SINE, format pels bons músics locals de la Lira, Martín Carrascosa Puertos, oboè. Rubén García Ferrando, fagot i Marcos Badal Clar, trompa. Completaven el quintet Anna Soriano Serrano, flauta i Rafael Perelló Marzo, clarinet.
Va ser un programa excel·lent amb peces originals molts exigents i expressives tant a nivell grupal com individual, com foren les obres del compositor danès Carl Nielsen i de l’alemany Paul Hindemith. Vicent Bravo va signar un programa de mà de contingut molt didàctic que ens va ubicar senzillament en l’escena de la Música de Cambra europea especifica per a vents del segle XX.
D’altra banda, la singularitat de la trobada d’ahir al Rex va ser la part poètica que es va conjugar com un complement valuosíssim i recíproc de la música dels GRAVITAS SINE. S’alternaren composicions musicals i literàries dolçament amb la passió afegida dels rapsodes i la lletra dels seus versos, dedicats a totes les mares presents i a aquelles absents. Rafael Estrada, autor de dos dels tres poemes de la vesprada (D’aquell carrer i Ofrena) va obrir la part recitativa amb serenitat i maduresa, amb un so de veu alt i clar citant a la seua mare. Eduardo Benetó, amb l’emoció i la profunditat característica de la seua veu ens va donar unes “Instrucciones para mis hijos” de la poetessa Magdalena Sánchez Blesa.
El tercer i últim dels poemes, Ofrena, va ser el punt de trobada de veus i vents. Els set artistes es trobaren a l’escenari per culminar el bes entre els dos Arts. S’intuïa la subtil música de la “Nana” de Manuel de Falla (un toc subliminal de les relacions matern-filials) interpretada pels GRAVITAS SINE “sotto voce”, i en la superfície sonora, les heterogènies però simètricament conjuntades veus dels dos rapsodes per cridar, com deia el propi poema d’Estrada; “Mares, ara vos cantem una cançó”.
El concert va concloure amb una selecció de peces de l’òpera del compositor francés George Bizet, Carmen. Un arranjament tan complex per als intèrprets com ple de melodies recognoscibles per al públic. En aquesta ocasió el quintet va mostrar les seues aptituds virtuosístiques i la seua il·lusió per fer gaudir a la sala.
Enhorabona als set!
Per cert, una vesprada dolça per als oïts i per al paladar.