Notícia

Nova visita d'alumnes de la Facultat d'ADE-UPV per estudiar les claus de l'e-Administració

El passat dimecres 15 de novembre, l'Ajuntament de Villanueva de Castellón va tornar a rebre la visita d'un total de 50 alumnes de quart curs del Grau en Gestió i Administració Pública (GAP) de la Facultat d'ADE de la Universitat Politècnica de València, acompanyats pel professor del Dpt. d'Organització d'Empreses d'aquesta Facultat, Santiago Bonet, informàtic municipal de la nostra localitat, per tal de conèixer en primera persona els avançaments en Administració electrònica (eAdministració) posats en marxa per l'Ajuntament en els 3 últims anys.

Durant la visita es va fer un recorregut per les instal·lacions començant per les Oficines de la planta baixa, on fa ja 2 anys que es va posar en marxa el registre d'entrada electrònic, mitjançant un modern sistema de gestió d'expedients, veient com s'inicia l'anomenat 'Procés administratiu comú' de forma electrònica, segons recull la nova Llei 39/2015 d'obligat compliment que va entrar en vigor el passat 2 d'octubre del 2016.

La visita va continuar a la Sala de Plens on es va exposar tots els detalls tècnics, i especialment, organitzatius de la Transformació Digital d'una entitat local, basats en 4 pilars que sustenten aquest tipus d'iniciatives, destacant els projectes:

1. Adequació del Sistema d'informació: implantació d'un nou Centre de Procés de Dades (CPD) i interconnexió de les 8 seus per Xarxa Privada Virtual (VPN).

2. Projecte de Gestió electrònica d'expedients: implantació de la plataforma GESTIONA, incloent la nova seu electrònica.

3. Projectes de Transparència i participació: implantació del nou portal de transparència, la nova pàgina web amb connexió a xarxes socials, retransmissió dels vídeos dels plens per Internet i ràdio OM / FM, la nova revista en línia ElMiragall.org amb novetats per web, email i WhatsApp / Telegram i el nou portal de participació per a debatir, proposar i decidir propostes ciutadanes.

4. Projectes de Digitalització de processos de cada departament: amb la implantació de l'Aula Virtual de l'Escola Pública d'Adults, els portals per a l'obtenció del Volant d'empadronament, i la Reserva d'instal·lacions del Poliesportiu. En els últims 12 mesos s'ha estat treballant amb la digitalització de processos dels Departaments de:

· POLIESPORTIU: Venda online d'entrades de la Piscina.

· URBANISME: Mapa urbanístic (OpenData).

· OFICINES: Models d'Instàncies PDF.

· CADASTRE: Geoposicionament de Disseminats.

· ADL: Directori d'Empreses i Associacions.

· INFORMÀTICA: Tutorials d'Ajuda, implantació de l'ENS (ESQUEMA NACIONAL DE SEGURETAT) i nova RGPD (REGLAMENT GENERAL DE PROTECCIÓ DE DADES).

En l'àmbit polític, l'alcalde, Òscar Noguera, destacava com a exemple d'indicadors clau de l'èxit d'aquestes iniciatives anteriors, les 331.225 visites a la web d'ElMiragall.org, 1.322 seguidors de Facebook o 1.821 subscrits al canal de Whatsapp, que demostren el gran interès que aquestes noves tecnologies estan despertant entre la població, accelerades per la irrupció dels anomenats 'natius digitals'. Segons Noguera, 'la nostra intenció és treballar per a les persones i aconseguir un Castelló més Informat i participatiu'.

En l'àmbit jurídic, el secretari, Josep Antoni Momparler, destacava les 1.618 Resolucions d'Alcaldia amb el seu corresponent expedient administratiu dels ultims 12 mesos, enfront als 898 de 2007, més del 80% de fa 10 anys, amb la paradoxa que s'estan duent a terme amb menys recursos humans que llavors, a causa de les retallades en matèria de pressupostos que tenim totes les Administracions Públiques (AA.PP). 

En l'àmbit tècnic, l'informàtic municipal, Santiago Bonet, destacava que el problema de la Transformació Digital de les AA.PP., no és un problema tecnològic o de manca de recursos econòmics, és un problema de recursos humans, no és gens fàcil el canvi, afecta a les persones: Cal canviar la mentalitat de les persones, una per una, departament per departament, i seu per seu. I les primeres que han de canviar són les dues figures clau anteriors: L'Alcalde i el Secretari, ja que sense ells no es pot ni començar.

La visita va finalitzar al nou Centre de Procés de Dades (CPD) de la localitat, posat en marxa amb el suport econòmic de la Diputació de València, preparat per a albergar de forma segura tots els sistemes d'informació i sistemes de seguretat que donen cabuda a tota aquesta activitat.

L'objectiu general del Grau en Gestió i Administració Pública (GAP-UPV) és que els estudiants adquireixen les habilitats i coneixements necessaris per ocupar llocs de treball de gestió tècnica de caràcter generalista i interdisciplinari, i de comandament relacionats amb l'Administració Pública, bé a la mateixa Administració, bé en empreses privades que treballen per a l'Administració.

Font
:

Butlletí

Dona’ns la teua adreça electrònica i t’enviarem les novetats per correu