Notícia

Paraula de la setmana | Androna

La Regidoria de Cultura inicia un projecte setmanal en el  'El Miragall' on destacarà una paraula del diccionari valencià amb el seu significat, amb l'objectiu de promoure la cultura i el coneixement lingüístic de manera lúdica. 

androna

[13/03/2019]

La paraula androna prové del llatí andron, que l’havia pres del grec andrõn, relacionada amb andrós, que significa ‘home’, i que originàriament al·ludia a la ‘part de la casa reservada als hòmens’. Però en el mateix llatí ja cristal·litzà androna per a referir-se a un ‘passadís estret entre dos cases contigües’.

En diverses ordinacions de dret civil ja apareixen referències a l’obligació de deixar una androna per a permetre que es poguera obrir una finestra o per a construir un ràfec que protegira de la pluja; en concret, en El Llibre del Mustassaf d'Albalat de la Ribera, que data de 1472, es condemna un tal Guillem Navarro a netejar l’androna i a llevar la «terra de aquella, de tal manera que les aygües pluvials tinguen aviament a hon tenen de anar».

Pels canvis introduïts en l’estructura urbanística de les ciutats, s’ha produït una especialització semàntica del vocable androna, i ara es fa servir per a anomenar el ‘conducte subterrani per a on s’escorren les aigües residuals’, i especialment per a referir-se a la ‘boca d’entrada’, que és al cap i a la fi la part visible d’este conducte.

 

androna [andɾóna]

1.
f. CONSTR. Conducte subterrani per on s'escorren les aigües residuals.
2.
f. CONSTR. Boca d'entrada d'un conducte de desaigüe.
3.
f. CONSTR. Carreró o pas públic molt estret entre dos cases o parets contigües.
4.
f. CONSTR. Construcció que sobreïx de la coberta d'una casa per a protegir de la intempèrie l'accés a la teulada o al terrat.
5.
f. GEOL. Depressió o fossa entre muntanyes. Androna prelitoral.

Butlletí

Dona’ns la teua adreça electrònica i t’enviarem les novetats per correu


giny