Notícia

L'AER realitza un estudi de mobilitat a 4 escoles de la Ribera

L'Agència Energètica de la Ribera realitza un estudi de mobilitat a 4 escoles de la Ribera.

El 67% dels escolars es desplacen a peu al col·legi mentre que el 32% va en vehicle privat

L'Agència Energètica de la Ribera, en el marc del projecte Let'S move! del programa europeu Erasmus + ha realitzat un estudi sobre els hàbits de mobilitat a 4 escoles de la Ribera, en concret al col·legi l'Encarnació de Sueca, al CEIP Almassaf d’Almussafes, al CEIP Pare Gumilla de Càrcer i al CEIP Sanchis Guarner de la Pobla Llarga . L'objectiu del projecte Let'S move! és augmentar els desplaçaments a peu i en bicicleta al col·legi promovent així hàbits sostenibles i saludables en la comunitat escolar.

L'objectiu de l'estudi ha estat conèixer la manera de desplaçar-se al col·legi de la comunitat escolar i així conèixer les percepcions respecte a la comoditat i seguretat dels desplaçaments, l'opinió sobre les infraestructures del municipi, etc. amb la finalitat de conèixer la situació actual i proposar les mesures adequades per promoure la mobilitat sostenible a l'entorn escolar. D'aquesta manera, s'han enquestat tant als propis alumnes dels centres educatius, com als pares i mares dels escolars i al grup de treball format pel professorat dels col·legis i representants dels ajuntaments dels municipis participants.

De l'estudi s'observa que la majoria dels escolars van a peu al col·legi, amb un percentatge del 67%, el 32% es desplaça en vehicle privat i tan sols un 1% es desplaça amb bicicleta. S'ha analitzant la mobilitat per col·legis observant-se que no hi ha una correlació clara entre les maneres de desplaçar-se i la grandària del municipi. Així mateix s'ha analitzat la mobilitat en funció del curs escolar i tampoc s'ha observat relació entre les maneres de desplaçar-se al col·legi i l'edat dels escolars.
 

 
De les enquestes realitzades als pares, s’extrau que una mitjana del 85% de les famílies viuen a menys d'1 km de distància del centre escolar. Així, es conclou que el nombre de desplaçaments en cotxe podria reduir-se en tots els centres escolars estudiats, ja que les llars es troben a una distància pròxima al centre escolar en la majoria dels casos.
També cal ressaltar l'alt nombre de bicicletes existents a les llars de les famílies enquestades i la presència quasi nul·la d'aquest mode de transport en els desplaçaments a l'escola. D'aquesta manera, la utilització de la bicicleta es veu com una forma de fer esport o una activitat lúdica però no com un mitjà de transport.

Finalment, al voltant del 80% dels pares i mares enquestats pensa que des dels ajuntaments s'haurien de realitzar accions per animar la gent a anar a peu o amb bicicleta. També és important ressaltar que el 25% de les famílies enquestades pensa que els seus fills no estan segurs quan es desplacen a peu als centres escolars, per la qual cosa caldria adoptar mesures per augmentar la seguretat dels escolars en el camí a l'escola.

Aquest estudi es tindrà en compte en els pròxims mesos, quan el grup de treball de cada centre escolar avalue les rutes escolars, les quals han estat dissenyades pels propis alumnes. Així, es proposaran mesures per augmentar la seguretat dels escolars i promoure els desplaçaments a peu i en bicicleta a l'escola.

Mots clau
: AER

Butlletí

Dona’ns la teua adreça electrònica i t’enviarem les novetats per correu