Teatre Ideal, Castelló (Ribera Alta)

La repressió franquista a Castelló: el cas de l’alcalde José Ribes Estrada

Amb esta xarrada de Ramon Vicent es reprenen les activitats de la Fundació

El dia 1 d’octubre de 2021 es reprenen les conferències que organitza el Grup d’Intervenció Comunitària de Castelló–La Fundació. En esta ocasió Ramon Vicent i Isern ens informarà sobre com es va exercir la repressió franquista contra José Ribes Estrada, l’últim alcalde republicà de Castelló. En la seua intervenció revelarà alguns aspectes de la seua vida familiar i la farsa del procediment judicial que el va condemnar a la pena de mort, detalls que són desconeguts per a una immensa majoria de castellonencs.

José Ribes va ser víctima d’esta repressió per la seua condició de militant i president de l’Agrupació Socialista local, per haver sigut el primer president de la Cooperativa Agrícola, per haver sigut regidor del Consell Municipal entre 1937 i 1938 i per haver encapçalat l’alcaldia de Castelló des del 18 de novembre de 1938 fins a l’acabament de la guerra. Per als militars que s’alçaren contra la legalitat democràtica de la Segona República el fet de ser d’esquerra i haver ocupat càrrecs polítics o sindicals era equiparable a ser delinqüent i enemic de la pàtria i, per això, el van afusellar a Paterna el 5 d’abril de 1941.

José Ribes Estrada, últim alcalde republicà de Castelló

Segons les investigacions de Ramon Vicent, un total de 187 castellonencs i castellonenques van passar per un consell de guerra, i 49d’ells van ser condemnats a mort. Estes xifres tan terribles demostren que, després de la Guerra Civil, no hi va haver per al bàndol republicà ni pau, ni pietat, ni perdó. En el discurs oficial sols existien «els vencedors i els vençuts, els bons patriotes i els antiespanyols». El que es va viure a partir de 1939 va ser una dura repressió per a castigar i humiliar els perdedors. 

El principal instrument per a l’exercici d’esta repressió va ser la justícia militar, exercida de forma arbitrària i en absència de qualsevol mena de garantia processal.

Vos esperem al teatre Ideal de Castelló a les 19.30 h del primer divendres d’octubre.

L’aforament és limitat i caldrà ajustar-se a les normes sanitàries vigents.

Grup d’Intervenció Comunitària de Castelló

Dia

Divendres, 1 d'octubre de 2021

Hora

A les 19.30

Lloc

Teatre Ideal

Municipi

Castelló (Ribera Alta)