Notícia

Castelló celebra el 9 d’Octubre

Celebració del 9 d'Octubre de 2016 - Fotos: Joanjo Puertos
Celebració del 9 d'Octubre de 2016 - Fotos: Joanjo Puertos

La celebració festiva del 9 d'Octubre, tal com la coneixem hui, va començar el 1976 quan la Taula de les Forces Polítiques i Sindicals va proclamar aquesta data Dia Nacional del País Valencià i, a partir de llavors, se celebra a tot el país. L'any següent, el 1977, el Plenari de Parlamentaris adoptà el mateix acord. Però aquesta efemèride ja portava molts segles celebrant-se, especialment, a la ciutat de València.

Fotos: celebració del 9 d'Ocubre de 2016

Els carrers de Castelló sempre han estat vinculats als orígens i símbols que configuren el nostre patrimoni històric i cultural valencià. El regidor d’Educació i Medi Ambient, Lluís Piqueras, recorda que “als carrers hi ha la plaça del País Valencià, el carrer Jaume I, el carrer de la Senyera” i la Plaça del 9 d'Octubre que vèrtex entre el Carrer Alacant i el Carrer de Jaume I. A Castelló esperem que el 9 d’Octubre forme part d'una escultura que òmpliga de memòria la Plaça del 9 d'Octubre, tal com va fer el rei Jaume I quan recorda el seu pas pel poble: “E quan venc a l'altre dia, tornaren a nos, e dixeren que ens daria Castelló, e sempre de mantinent, que ens atorgava per senyor, e si ell havia a dar Xàtiva que no la daria si a nos no. E així faem aquest pleit ab ell, e donà's Castelló al tercer dia, e cobram don Pere d'Alcalà, els III cavallers qui eren preses ab ell de don Rodrigo Liçana”.

Cartell 2017

Per commemorar aquesta festa, l'Ajuntament de Castelló ha preparat una sèrie d’activitats durant aquesta setmana.

Diumenge 08-10-2017 a les 18h al saló de plens : El Castellet en la castellologia islàmica a la Ribera.

Dilluns 09-10-2017 passejada cívica a les 12h des de la Plaça País Valencia fins a l’ajuntament on es lliuraran el premis de dibuix i pintura infantil “9 d’Octubre”.

Dissabte 14-10-17 concert del 9 d’Octubre a les 19.30h amb la colla Malpasset de Cocentaina i la Lira Castellonera.

l’Ajuntament de Castelló es complau en convidar totes les veïnes i veïns a participar en els actes que s’han organitzat per a poder commemorar aquesta data històrica.

Óscar Noguera
Alcalde

Font
: