Notícia

Els experts reclamen un Pla Estatal d'Alzheimer i la creació d'un banc de cervells valencià

Experts i famílies reclamen un Pla Estatal d'Alzheimer i la creació d'un banc de cervells valencià al VI Congrés Autonòmic d'Alzheimer

El president de FEFAVA considera que aquestes mesures “suposen un suport real i màxim” a les persones que pateixen aquesta dolència

El portaveu socialista al Parlament Europeu, Ramón Jáuregui, ha assistit al VI Congrés Autonòmic d'Alzheimer, on ha parlat de Responsabilitat Social Corporativa i de la seua importància per al desenvolupament del teixit associatiu. 
 
 
A la cita també ha acudit el portaveu socialista al Parlament Europeu, Ramón Jáuregui, per parlar de Responsabilitat Social Corporativa i de la seua importància per al desenvolupament del teixit associatiu. Generalitat, UJI, Ajuntament de Vila-real i la Fundació Caixa Rural donen suport massivament a la cita. 
 
Al voltant de 250 persones han omplert aquest dissabte l'edifici de la Fundació Caixa Rural Vila-real per assistir al VI Congrés Autonòmic d'Alzheimer que per segona vegada en la seua història recau en la província de Castelló. El president de la Federació Valenciana d'Associacions de Familiars de Malalts d'Alzheimer de la Comunitat Valenciana, Emili Marmaneu, ha tornat a reclamar la necessitat de comptar, “el més aviat possible”, amb un Pla Nacional d'Alzheimer que ajude a frenar la malaltia “i supose un suport “real i màxim a les persones que pateixen aquesta dolència”.
 
 
A més, també ha ressaltat la necessitat de crear al País Valencià un banc de cervells “per poder seguir avançant en la recerca que permeta frenar o fins i tot prevenir aquesta malaltia. Si no donem els nostres cervells a la ciència no podrem donar passos cap a endavant i plantar-li cara. És importantíssim la seua creació per al futur”, ha ressaltat Marmaneu.
 
Marmaneu ha pronunciat aquestes paraules durant la inauguració oficial d'aquesta cita bianual a la qual ha acudit la vicepresidenta del Govern valencià, Mónica Oltra. En la taula inaugural també han estat presents el president de les Corts, Enric Morera; l'alcalde de Vila-real, José Benlloch, acompanyat per un bon nombre de regidors de la corporació municipal, i la presidenta nacional de la CEAFA, Cheles Cantabrana, entre d’altres.
 
Jáuregui i experts centren el matí

Durant la jornada, els assistents també han pogut escoltar una de les conferències més esperades de la mà del portaveu del PSOE al Parlament Europeu, Ramón Jáuregui, qui ha dissertat sobre l'economia social i la implantació de la Responsabilitat Social Corporativa en el teixit empresarial com a eix de tornada entre el món econòmic i social així com de la seua importància.
 
A més, durant el matí els congressistes també han tingut l'oportunitat de presenciar la taula rodona del Comitè d'Experts de FEVAFA, on s’han donat les claus sobre com fer front al dia a dia una vegada arriba a “les nostres vides” la malaltia de l'Alzheimer.
 
 
Prop de 20 tallers formatius

Durant la vesprada, els prop de 300 assistents han pogut gaudir de tallers específics sobre diferents aspectes vinculats amb la malaltia de l'Alzheimer per aprofundir i ampliar els seus coneixements. Unes xerrades, impartides per experts en la matèria, que han versat sobre aspectes tan diversos com la nutrició, el control de conductes, la podologia, l'exercici físic i el duel, així com de noves teràpies com la cianotipia o conèixer més sobre el món mindfull per a professionals cuidadors.
 
Però també una vesprada durant la qual les associacions presents que conformen FEVAFA han pogut aprofundir en aspectes més tècnics gràcies a activitats com el taller sobre les unitats de respir, els centres i les places concertades, impartit per la secretària autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal, Sandra Casas. També han tractat la banca ètica, les noves obligacions de les entitats o la importància d'una bona comunicació planificada per al futur de les AFA.
 
La cita també ha comptat amb la projecció dels curtmetratges “El teu i jo” i “Migracions Interiors” així com del visionat del reportatge “Futbol, un refugi en el record”, emès pel programa Informi Robinson.
 

 
Mots clau
: Respir Castelló

Butlletí

Dona’ns la teua adreça electrònica i t’enviarem les novetats per correu