Notícia

Us vam trobar a faltar

/ Imatge: pixabay.com

El passat dijous 24 de setembre va tenir lloc la primera sessió del Club de Lectura de Castelló. Va ser una sessió estranya, com tots els actes culturals que estan realitzant-se en estos temps d’incertesa. Ens vam reunir un petit grup dels membres del Club, en companyia de dos dels autors, per comentar un obra tan rica i fascinant com és Castellonies II, relats amb «gomàtic». Més d’un hora i mitja estiguérem parlant dels diferents relats, fent un repàs per la història i les històries que envolten el Castelló que va ser i el que haguera pogut ser. I us van tirar a faltar.

Us vam trobar a faltar a moltes i molts de vosaltres que, tot i entendre els temors (tot que infundats ja que les mesures de seguretat vam ser màximes), haguérem volgut comptar amb la vostra veu per tal d’enriquir la mirada compartida del llibre.

Per això vull fer una crida a la vostra participació a la propera sessió el proper dijous 29 d’octubre a les 19:00 hores.

Eixe dia parlarem de Júlia, d’Isabel-Clara Simó. Un clàssic contrastat de la literatura valenciana. En aquest llibre, l’escriptora ens presenta com a protagonista una dona, una treballadora a l’Alcoi industrial en temps de revolució, del conegut episodi del Petroli (1873), que acabaria amb la mort de l’alcalde i la repressió posterior. En aquest ambient assistim a l’ambició d’una obrera, Júlia, que es deixa la pell als telers alcoians. Lluny de conformar-se amb aquesta vida que li ha tocat, aprofita la primera ocasió que se li presenta per a canviar d’estatus i esdevenir una senyora. No obstant això, el seu passat la persegueix: un pare a qui adorava, mort a la presó d’Alacant, i una mare a qui acusen de bruixa no són les millors cartes de presentació per acarar la nova vida. Júlia, però, no deixarà que res ni ningú posen fi al seu somni.

Novel·la que és fruit del repte que Joan Fuster va fer als escriptors alcoians a escriure una obra sobre la Revolució del Petroli. Isabel-Clara Simó va recollir el guant i el resultat és Julia que ha esdevingut un clàssic indiscutible de la literatura valenciana contemporània. Una novel·la imprescindible.

Ja sabeu, si no la teniu a casa, podeu recollir-la a la biblioteca. Us esperem, que no tornem a trobar-vos a faltar.

Club de Lectura de Castelló.
Pep Beltran (coordinador)