Notícia

Hui 5 de maig es commemora el 'Dia d’Homenatge a totes les víctimes del nazisme d’Espanya'

Hui 5 de maig es commemora el “Dia d’Homenatge als espanyols deportats i morts a Mauthausen i altres camps de concentració, i a totes les víctimes del nazisme d’Espanya”.

Des de la regidoria de memòria històrica volem conmemorar el 75 aniversari de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen adherint-nos al manifest que des de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, la Xarxa Memòria de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i l’entitat Amical de Mauthausen s’ha signat per retre homenatge i recordar a tots els espanyols deportats i morts en els camps de concentració, i a totes les víctimes valencianes i espanyoles del nazisme.

A Mauthausen van estar internats 627 valencians, dels quals 4 eren veïns del nostre poble Eliseo Martí, Salvador Sans, i Jose Victor Micó morts a Mauthausen-Gusen, i Antonio Francés Peris, únic supervivent castelloner al camp de concentració. Uns castelloners que patiren les vexacions, treball esclau i fam, per a, poc a poc, debilitar-los i finalment matar-los.

Una situació que coneguerem d’a prop el passat 18 d’octubre amb el documental “Mauthausen-Gusen: La Memòria” i la posterior xerrada i debat, amb la participació, entre d’altres assistents, de l’Amical de Mauthausen. I que anàvem a ampliar amb una presentació del llibre “El infierno y sus puertas” de José Sedano Moreno al passat abril, i que per motius sanitaris relacionats amb el COVID-19 s’hagué d’anular,

A Mauthausen-Gusen van morir unes 5.300 persones dels 8.000 espanyols que foren internats, i és per això important per a nosaltres com a ajuntament retre homenatge a tots ells, i donar el nostre suport a les seues famílies. Un homenatge que deuria fer-se en estos dies amb diferents activitats públiques, i que esperem, quan la situació ho permeta, poder reprendre-les.

Per tot això seguirem en l’empeny de treballar per una Memòria Històrica i Democràtica viva, activa i multidisciplinar, que pose en el seu lloc a totes les persones que durant anys han lluitat per la democràcia i els drets de totes les persones, especialment de les més febles.

Regidoria de memòria històrica

El Consell de Ministres del Govern d’Espanya va acordar l’any passat, a semblança d’altres països europeus, instaurar el 5 de maig com a ‘Dia d’Homenatge als espanyols deportats i morts en Mauthausen i en altres camps i a totes les víctimes del nazisme d’Espanya’. (piqueu ací per veure el manifest).