Notícia

Castelló celebra el 9 d’Octubre

Castelló celebra el 9 d’Octubre i reclama un finançament just per als valencians.

La celebració festiva del 9 d'Octubre, tal com la coneixem hui, va començar el 1976 quan la Taula de les Forces Polítiques i Sindicals va proclamar aquesta data Dia Nacional del País Valencià i, a partir de llavors, se celebra a tot el país. L'any següent, el 1977, el Plenari de Parlamentaris adoptà el mateix acord. Però aquesta efemèride ja portava molts segles celebrant-se, especialment, a la ciutat de València.

Els carrers de Castelló sempre han estat vinculats als orígens i símbols que configuren el nostre patrimoni històric i cultural valencià. El regidor d’Educació, Festes i Medi Ambient, Lluís Piqueras, recorda que “als carrers hi ha la plaça del País Valencià, el carrer Jaume I i el carrer de la Senyera” i que, per aquest motiu, van acordar anomenar Plaça del 9 d'Octubre la plaça que forma el vèrtex entre el Carrer Alacant i el Carrer de Jaume I. Es tracta d'una plaça íntima i tranquil·la que no tenia nom encara i que permet fer memòria i homenatge a la data que marca l'inici  dels valencians i valencianes com a poble. Aquesta data, juntament a la del 25 d'Abril, són les dates més significatives que identifiquen el patrimoni històric de Castelló. Piqueras apunta que “faltava el punt d’arrencada i que era adient incloure’l perquè, a més, no comporta problemes administratius, ja que no hi ha cases i, per tant, no altera cap qüestió de tipus administratiu”. En Castelló esperen que el 9 d’Octubre forme part d'una escultura que òmpliga de memòria la nova Plaça del 9 d'Octubre, tal com va fer el rei Jaume I quan recordar el seu pas pel poble: “E quan venc a l'altre dia, tornaren a nos, e dixeren que ens daria Castelló,  e sempre de mantinent, que ens atorgava per senyor, e si ell havia a dar Xàtiva que no la daria si a nos no. E així faem aquest pleit ab ell, e donà's Castelló al tercer dia, e cobram don Pere d'Alcalà, els III cavallers qui eren preses ab ell de don Rodrigo Liçana”
 

Per a commemorar aquesta festa, Castelló ha preparat una sèrie d’activitats durant aquesta setmana. La primera es va dur a terme diumenge passat, 2 d’octubre, a l’auditori municipal Rex. Es tracta de Bandatorium, un concert commemoratiu del 9 d'Octubre amb la banda simfònica de la Societat Musical Lira Castellonera i Andreu Valor dirigits per Beatriz Fernández. En paraules de Piqueras, el concert va anar “molt bé. Va ser una col·laboració molt interessant que forma part del projecte d’Andreu Valor –aquest projecte consisteix a fer col·laboracions amb bandes de distints pobles–. Si no m’enganye, hem sigut el tercer poble, és a dir, som uns dels primers. Considere que és una altra manera d’escoltar música, un altre estil. En Castelló estem molt acostumats a escoltar música però, amb el reforç del cantautor, es dóna una visió diferent. Va tenir molt bona acollida perquè formava part del programa de la Lira Castellonera”.

En segon lloc, el 8 d’octubre, a les 19.30h, a la Sala de l’Obrera, està programada una xarrada divulgativa: "Una herència d'època medieval: Els sistemes de reg valencians", per Ferran Esquilache Martí, Doctor en Història Medieval, investigador independent i membre del Grup Harca. Piqueras, en declaracions a aquest mitjà, comenta que “en els últims anys hem tractat de trobar els arrels, els orígens. L’any passat, vam dissenyar un cartell –que els mostrem a continuació– on hi havia dues mans i enmig el castell (orígens de Castelló). Enguany, hem considerat que parlar del regadiu era parlar de la nostra cultura, dels nostres avantpassats àrabs que han deixat una gran influència a Castelló i a tot el País Valencià.” Concretament, Piqueras considera que la xarrada sobre el sistema de reg és “interessant” perquè “Castelló és un poble agrícola, amb indústries de derivats” i per al qual “parlar de sèquies, de reg, és parlar dels nostres orígens i del nostre dia a dia, des d’un gran respecte”.

 

Cartell de l’any passat
 
Finalment, el 9 d’octubre, a les 11.30h, a la Plaça del País Valencià, hi haurà una passejada cívica per les places i el carrers més emblemàtics de Castelló. La ciutadania, les institucions i les associacions reten homenatge a arrels de Castelló com a Poble, amb l'acompanyament de la Nova Muixeranga d'Algemesí i la lectura del manifest institucional en la Plaça del 9 d'Octubre. En acabar, a les 13.30h, al Parc de l'Estació i Mercat, hi haurà una  Mascletà i vi d'honor per a tota la ciutadania.