Notícia

Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2016 a Castelló

Presentació

Del  16 al 22 de setembre d'enguany se celebra la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, així com visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació. Sota el lema europeu ‘Mobilitat intel·ligent. Economia potent.’, la Setmana del 2016 a més de vetllar per una vida saludable, sostenible i segura, també reforça el potencial de la mobilitat intel·ligent a l'hora de contribuir al desenvolupament econòmic. 

Els objectius principals de la Setmana són els següents:
 
Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.
Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.
Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.
Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.
 
Vídeo de la setmana europea de la mobilitat sostenible:                       


Per celebrar la Setmana de la Mobilitat Sostenible 2016 a Castelló la Comissió d'Activitats extraescolars del CEM ha organitzat les següents activitats:
 
1.- Promoure la participació de la població escolar en el concurs "Hui descansa el cotxe".

2.- Posar en marxa les Comissions de Mobilitat Escolar Segura dels centres escolars per promoure el disseny d'itineraris segurs i a peu per anar i tornar de l'escola (Bus a peu).

3.- Mostra per als joves escolars de Castelló sobre "Mobilitat Intel·ligent, Economia potent".

4.- Passejada en bici des de la plaça de l'ajuntament, pels carrers del poble i fins la Font Amarga per reivindicar l'ús de la bicicleta per una mobilitat més intel·ligent i saludable.
 
 
1.- CONCURS HUI DESCANSA EL COTXE (clica al damunt per vore les bases)

Segons la Resolució del 26 d’agost de 2016( clicant al damunt de l'enllaç de sobre), de la Consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori de la GVA, es convoquen premis associats a la iniciativa HUI DESCANSA EL COTXE, concurs per a xiquets de Primària i Secundària. Es tracta de prendre consciència de la importància de la MOBILITAT SOSTENIBLE.


2.-   A L'ESCOLA A PEU I "ACOM-PEU-NYATS".

Què volem aconseguir?:

Volem recuperar la vida i el costum d’anar caminant a l’escola.

Descongestionar la via pública de vehicles a les hores d’entrada i eixida de l’escola.

Conscienciar als infants i joves de la importància del nostre entorn i dels efectes de la contaminació  al nostre entorn i al nostre planeta.

Fomentar hàbits saludables com l’exercici físic.

Fomentar el respecte a l’entorn, educant als infants i joves a no llençar res a terra i mantenir el voltant dels itineraris nets i en condicions.
 
Com es pot fer ?

L'alumnat, acompanyat per monitors voluntaris adults, aniran caminant des de casa fins als col·legis. Per a això s'han de traçar camins segurs amb els seus corresponents parades. D'esta manera, l'alumnat es dóna cita ("queden") en la parada més pròxima al seu domicili.

El Bus a peu, una vegada en marxa, aniria arreplegant als escolars al seu pas pels punts establits.

Al llarg del curs les Comissions de Mobilitat Escolar Segura dels centres escolars etudiaran i  dissenyaran els itineraris més adients i segurs per què el seu alumnat puga anar i tornar de l'escola a peu ( amb Itineraris segurs o en Bus a peu).

L'experiència ja ha resultat tot un èxit en altres poblacions de la Ribera i d'altres comarques del país, i sol ser molt ben acollida per tota la comunitat educativa.
 
Amb esta iniciativa es pretén reduir el tràfic al voltant dels centres escolars, en les entrades i eixides de l'alumnat i conscienciar als més joves creant hàbits saludables, caminant cap a un estil de vida més sostenible. 
 
 
3.- "Mobilitat Sostenible Inteligent, Economia potent",  per als joves escolars

Activitat per a l'alumnat de 6é Primària i de 1r ESO de Castelló.

D’altra banda, i seguint amb les activitats programades amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat, el dia 22 de setembre es celebrarà el Dia sense cotxes, en el qual, probablement,  es tallarà al trànsit la zona del centre del poble (encara és una proposta, vorem??)

Al llarg  del matí d'eixe mateix dia, , a l'esplanada del  pavelló cobert, farem una interessant xarrada, per a l'alumnat de 6é de Primària i1r d'ESO de Castelló, amb  mostra  de vehicles (de dos i de quatre rodes) respectuosos amb el medi ambient (de baixa contaminació ambiental i acústica), per aconseguir una mobilitat més eficient i respectuosa amb les persones i el medi natural.
 
4.- Finalment, promoguda i potenciada des dels centres escolars i pels escolars, per al diumenge següent,  25 de setembre, s’ha organitzat una Passejada en bici, oberta a tot el veïnat -convenientment equipat-  des de la plaça de l'ajuntament fins  al paratge de la Font Amarga, amb la col·laboració de la Penya Ciclista Bicinatura. Hi haurà refrescos i, potser, hi haja regals (amb les col·laboracions dels comerços) per al millor vestits, grups familiars més nombrosos, col·lectius més grans amb el mateix color i ... altres peculiaritats dignes de ressaltar.