Notícia

El castelloner Eduardo Mascarós familiar d’un dels soterrats a la fossa 112 de Paterna en el matí d'À Punt

Parlem de Memòria Històrica a Castelló

L'Ajuntament de Castelló com qualsevol altre Ajuntament té l'obligació de vetllar pels drets de tot i cadascun dels membres de la seua ciutadania, defensant la llibertat, la igualtat i la justícia.

Era el 14 d'abril quan es va proclamar de la segona república, per eixos mateixos valors i per la seua defensa van perdre la vida molts dels nostres castelloners, patiren repressió franquista, foren empresonats, i les seues famílies assenyalades durant anys, però a més a més no han tingut mai cap reconeixement, el nom d'un carrer, cap monòlit, ni tan sols un soterrament digne en la majoria dels casos ...

Des de l'Ajuntament hem treballat per recuperar de l’oblit les seues històries, hem projectat documentals com 'El Terrer' un poble emmudit, 'Dones de Novembre' de les fosses clandestines del franquisme a Paterna, o 'Fills del Silenci' documental realitzat per la Diputació Valenciana i que va presentar la diputada provincial de Memòria Històrica Rosa Pérez. Tot això per poder parlar d'un tema que 80 anys després encara no hem pogut fer, cal donar testimoni de les persones que van perdre la guerra per poder tindre una visió completa del que va ocórrer.

Però volem anar més enllà de parlar del tema, perquè molts dels castelloners que van perdre la vida no van tindre dret a un soterrament digne i continuen a fosses comunes, és la nostra obligació com a Ajuntament fer el possible per posar solució.

Ja s’ha obert a Paterna una fossa on hi ha tres castelloners, concretament la 112 , segons llistat de Vicent Gabarda, el 09 de setembre de 1939 foren afusellats, les seues famílies estan ja localitzades i associades a familiars de la fossa 112, la qual cosa ens alegra moltíssim i a les que volem donar tot el nostre recolzament i farem tot el que estiga al nostre abast per facilitar el que necessiten.

Els castelloners soterrats a la fossa comuna 112 són:

ANTONIO PATRICIO SANCHO - 40 ANYS - LLAURADOR.

EDUARDO MASCARÓS MUT - 42 ANYS - JORNALER.

ELIAS MOLINA GUARDIOLA - 52 ANYS - JORNALER.

Fa uns dies en À punt parlaven de la Llei de Memòria Històrica i dels treballs d'exhumació de fosses comunes amb Alex Calpe, arqueòleg d'ArqueoAntro, Santi Vallés, portaveu dels familiars i amb el castelloner Eduardo Mascarós, familiar d’un dels soterrats a la fossa 112 de Paterna.

Picant en les imatges podeu accedir als vídeos d'a la carta del Matí d'À Punt on apareix Eduardo Mascarós.

Nosaltres per la nostra part estarem al costat de les famílies tant si desitgen traslladar les restes a Castelló com si volen deixar-les a Paterna.

Darrere de tot el que hem dit hi ha un treball de molt de temps, açò no es fa d'un dia per a l'altre, no és fàcil traure a la llum totes aquestes històries , però de segur que podrem saber molt més d'una part de la història del nostre poble que no podem deixar que es perda ni s'oblide, perquè sabem que no podem canviar el passat però tampoc volem oblidar qui va donar la seua vida per la llibertat i la democràcia del nostre país.