Notícia

Els escolars de Castelló celebren activament  la 'Setmana Europea de la Mobilitat sostenible i segura'

Entre el 16 i el 22 de setembre (dia sense cotxes) celebrem la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura. Enguany, els escolars de Castelló la celebraren mitjançant diverses activitats, programades per la Comissió d'Activitats Extraescolars del CEM de Castelló.

Alguns d'ells participant activament en el concurs "Hui descansa el cotxe", promogut per les Conselleries de la Generalitat Valenciana, suggerint als seus familiars i coneguts majors que no utilitzaren el cotxe i que caminaren o utilitzaren la bicicleta en els seus desplaçaments pel poble.

Altres, a instàncies de les comunitats escolars de cada centre, canviarem el seu mitjà de transport habitual, bus o cotxes dels familiars, pel transport públic, si venien de fora, o anant a peu a l'escola ( molt més saludable que anar arrastrat i en presses). més  del 75% de l'alumnat  d'alguns centres es desplaçaren saludablement.

I els escolars, de 6é de Primària, de tots les escoles de Castelló, assistiren, al llarg de tota la jornada escolar del dimecres passat, a la Mostra de Mobilitat Sostenible Intel·ligent: Economia potent, instal·lada  al  Poliesportiu Municipal.

Allí les mostraren diverses formes d'obtenir energia per a la mobilitat sostenible, diferents a les convencionals.

Comprovaren com es pot obtenir electricitat mitjançant acumuladors electromagnètics per moure ventiladors i fer llum amb les llanternes. Com podem extreure electricitat de la llum del sol, mitjançant captadors fotovoltaics; i després utilitzar-la per obtenir hidrogen de l'aigua i moure vehicles elèctrics, mitjançant les piles de combustible d'hidrogen.

En  finalitzar la visita a la mostra, pogueren fruir l'experiència  d'un passeig (silenciós, net i potent) en vehicles d'emissions zero (100% elèctrics) o de baixes emissions (híbrids) de dos rodes ( bicis i miniescooters  elèctriques ) i de quatre rodes (cotxes Nissan i Toyota).​

​D'altra banda l'alumnat de 1r d'ESO de tots els centres de Secundària de Castelló, assistiren, al llarg de tota la jornada escolar del dijous passat, a la xerrada  "La  Mobilitat del futur: Hidrogen i aigua", en les dependències de la biblioteca municipal Joan Fuster, instal·lada  al  Poliesportiu Municipal.

Allí conegueren els últims projectes mundials de mobilitat  sostenible amb piles de combustible d'hidrogen: El vaixell Energy Observer, els cotxes Mirai i Clarity i el tren Coradia Iling; tots ells propulsat amb energies d'emissions zero, mitjançant motors elèctrics i hidrogen.

Podem dir que hui els escolars  del nostre poble saben, i molts d'ells ho han demostrat, que un futur més sostenible és possible i que amb iniciatives com aquestes mantingudes en el temps, la implicació de les comunitats escolars del poble i la col·laboració de tots ho podem aconseguir.

Les activitats de la setmana finalitzaren amb la "Passejada Cicloturista Escolar", dels 250 escolar de 6é i 1r d'ESO, pels carrers del poble al llarg del  matí del divendres, 21 de setembre (la vespra del dia sense cotxe), amb la col·laboració activa de la Secció Sènior dels socis de Bicinatura.

Agrair la col·laboració i la implicació de les comunitats escolars de tots els centres docents i de les empreses i entitats que han fet possible estes activitats: Bicinatura, Tallers Galbis i Toyota-C.C.F. Motors, S.L.

La Comissió d'Activitats Extraescolars del C.E.M. de Castelló.