Notícia

El sol i el càncer de pell

Sol i pell
Sol i pell / Imatge: pixabay.com

Castelló amb la prevenció del càncer de pell.

El càncer de pell és una malaltia maligna produïda per la divisió i creixement descontrolat de les cèl·lules que la formen, amb capacitat per envair els teixits i estructures sanes del voltant i en alguns casos, a altres òrgans a distància.

Encara que es generalitze parlant de càncer de pell, existeixen diversos tipus entre els quals destaquen de forma clara els melanomes i els carcinomes cutanis.

En tots dos tipus, el principal factor de risc implicat en la seua aparició són les radiacions solars (fonamental en els carcinomes) sobretot les de tipus B (UVB) i les de tipus A (UVA). En la pell, aquestes radiacions són capaces de produir mutacions en el material genètic (ADN) de les diferents cèl·lules que componen la pell i impedir la seua reparació, iniciant-se així el procés de la carcinogénesis o formació d'un càncer.

Des del Centre de Salut Pública de Xàtiva ens recomanen tindre en compte aquestes mesures de prevenció del càncer de pell. És especialment important en aquests mesos d'estiu que totes les persones protegisquen la seua pell del sol:

De 12h a 17 h procurar estar a l'ombra.

Utilitzar protector solar de factor 30 com a mínim.

Protegir-se amb gorres, samarretes i ulleres de sol.

El bronzejat amb raigs UVA també pot lesionar la pell.

Cal acostumar-se a mirar la pell amb l'ajuda d'un espill. Si es detecta una nova taca o una nova piga, o alguna de les pigues ha canviat de color o forma acudir al metge/ssa. És molt important detectar el càncer de pell a temps: es curarà totalment.

Joanjo Puertos