Notícia

L'Ajuntament de Castelló habilita dues zones d'esplai caní

Imatge: pixabay.com
Imatge: pixabay.com

Amb l'obertura d'aquestes instal·lacions, situades enfront del Calsinar i per la Ronda Soler i Estruch Castelló ja disposa de dues zones destinades al gaudi i esplai de les mascotes.

Amb el condicionament d'aquests dos espais el consistori municipal pretén minimitzar la problemàtica ocasionada pels excrements dels animals a les vies públiques.

Des de les regidories d'Urbanisme i Medi ambient, l'Ajuntament de Castelló ha habilitat dues àrees d'esplai caní per al gaudi de les mascotes i tractar de solucionar els problemes d'higiene als carrers. Amb l'obertura dels ‘pipicans’, situats enfront del Calsinar i a la Ronda Soler i Estruch, els animals tindran a la seua disposició dues grans zones d'esbarjo per a gossos amb una gran extensió de metres quadrats. Les dues instal·lacions disposen de papereres, aigua i borses per a les deposicions, segons el responsable de Medi ambient Lluís Piqueras, el que es pretén és "oferir solucions a les preocupacions i necessitats que ens han traslladat els ciutadans”, tant els propietaris dels animals, com la resta de la ciutadania Castellonera.

Espai situat a la Ronda Soler i Estruch

En aquests moments s'està habilitant una tercera zona situada en la part de darrere d'Steco, us tindrem informats quan estiga acabada.

Espai en contrucció

En general, els gossos són animals socials que gaudeixen de les relacions amb els de la seua mateixa espècie. El joc entre ells és una activitat essencial per mantenir la seua salut mental. No obstant això, no tots responen igual a aquest tipus d'interaccions canines. La seua reacció dependrà del seu caràcter, les experiències viscudes i l'educació que haja rebut.

Si resideixes en un entorn com el de Castelló, les possibilitats que la teua mascota es relacione lliurement amb altres gossos solen limitar-se a zones específiques per a això, els popularment coneguts com “pipicans”. Aquests llocs permeten que els gossos puguen córrer, jugar i expressar-se relaxadament sense corretja a un espai segur i salvaguardat per un tancat barrat. En ells, es reuneixen gossos de totes les races, grandàries i edats disposats a córrer, explorar i jugar lliurement.

Espai situat enfront del Calsinar

Algunes coses a tindre en compte.

Normalment, els gossos que ho visiten solen conèixer-se i l'arribada d'un nou integrant serà una novetat que no passarà desapercebuda per la resta. Hauràs de ser conscient que, si el teu gos és el nou, serà el centre d'atenció i la seua actitud enfront la resta serà decisiva a l'hora d'encaixar.

En el cas de gossos joves o cadells, la fase de socialització és més senzilla a causa que el seu cervell és una esponja que absorbeix tot de manera molt ràpida. Per això, si l'eduques sobre la base dels consells que et proposem, no hauries de tenir problemes a l'hora de portar-lo a un “pipican”.

Com nosaltres, els gossos maduren i creixen segons el viscut. Per aquesta raó, si el teu gos creix envoltat d'experiències positives, aquestes romandran com un bon record al llarg de la seua vida. Si, pel contrari, són desagradables, les rebutjarà i no voldrà tornar a reviure-les.

Recomanacions per a utilitzar el “pipican”

Estudia el lloc: Abans d'entrar amb el teu cadell a un “pipican”, avalua els riscos. Assegura't que no hi haja cap gos que vaja a mostrar-se agressiu. Preguntar als seus propietaris sol ser la millor opció. Si hi ha algun gos una mica agressiu que podria mostrar-se esquerp amb el teu, millor deixa aquesta primera trobada per a una altra ocasió.

Acompanya el teu gos: No el deixes entrar sol la primera vegada. Tu ets el seu referent i el seu protector al que pot recórrer en cas de necessitat.

No el premiïs per tenir por: És normal que el teu gos mostre inseguretats i tal vegada, vulga amagar-se entre les teues cames. No el rebutges, ni li renyeixis però, evita acariciar-lo encara que siga amb intenció de calmar-lo.

Cerca al gos “Maestro”: Alguns gossos tenen una gran capacitat per comunicar-se amb els desconeguts. Mitjançant el que anomenem senyals de calma, s'acosten al nou gos de forma tranquil·la, mostrant gran amabilitat i facilitant el vincle social caní. Si el teu gos aconsegueix aprendre aquests senyals, el seu tracte amb la resta serà més que favorable.

Fotos: Joajo Puertos

Anima'ls a acostar-se a altres gossos: Porta sempre amb tu les seues llaminadures favorites. Cada vegada que s'acoste a saludar un nou company amb ganes de jugar pots premiar-lo perquè ho associï a alguna cosa positiva.

Evita la sobre estimulació: Si el teu gos és encara un cadell, l'excés d'activitat física o mental pot causar-li estrès i provocar-li una sobreexcitació que no serà ben rebuda per part dels altres gossos del “pipican”.

No oblides la seua salut: Els cadells no han de sortir al carrer fins que no estiguen totalment vacunats, desparasitats i protegits enfront dels paràsits externs.

Joanjo Puertos


Butlletí

Dona’ns la teua adreça electrònica i t’enviarem les novetats per correu